S’acabaren les inundacions

S’acabaren les inundacions

L'enorme canonada que s'està construint davall la V-21 estarà acabada en menys d'un mes. La plujosa primavera que hem patit va agreujar un problema que els veïns de Puçol patien des de fa quasi quatre dècades. Any rere any veien impotents com la zona del Quarter de la Guàrdia Civil i el Centre d'Acollida s'inundaven i les autoritats de torn no donaven llum verd a les obres. 

Mesura 55 metres de llarg, dins cap de peu una persona d'1,80 metres i té capacitat per a albergar uns 1.500 litres d'aigua. És una enorme canonada que si bé ja impressiona a simple vista, més ho fa si l'observem amb una certa perspectiva aèria, perquè travessa la V-21 per davall.

Els obrers de l'empresa Vialobra, convertits en autèntics talpons, han excavat i col·locat a poc a poc la canonada, han treballat inclús a la nit, realitzant un treball d'allò més meticulós. Havia de fer-se la canonada amb molta atenció perquè no podia tallar-se el trànsit ni produir-se cap problema en l'autovia, la veritat és que l'obra era realment delicada i complicada, però això sí, molt necessària.

Pareix que dins de poc cessaran per fi les dificultats dels veïns de Puçol a l'hora de passar per la zona del Quarter de la Guàrdia Civil quan plou, quelcom insòlit, perquè ja fa 40 anys que van començar les inundacions en eixa part del poble. Els problemes es van iniciar en la dècada dels setanta, quan es van posar en marxa les obres de l'autopista A-7 què es van completar amb un tram d'autovia entre Puçol i València nord.

La construcció del tram extra d'autovia va aconseguir connectar el municipi amb la capital però també es va convertir en un mur de contenció per a les aigües pluvials provocant uns inconvenients que hui en dia continuen patint els veïns. El tram d'autovia frenava la caiguda natural de l'aigua cap a la platja, perquè la canonada que passava per davall era massa estreta com per a deixar passar la gran quantitat d'aigua que baixa, sobretot en les èpoques de gota freda. L'estreta canonada era insuficient i es produïen inundacions molt sovint.

Els distints governs municipals que s'han succeït al llarg de quaranta anys han intentat que el Ministeri d'Obres Públiques, responsable d'aquella autovia, prenguera cartes en l'assumpte. Però mai es va aconseguir una autorització per a treballar davall de l'antiga A-7, convertida ara en la V-21. L'efecte barrera ha continuat provocant inundacions any rere any.

Però la gota que va omplir el got, i també els albellons de Puçol, van ser les obres d'ampliació de la V-21 que està duent a terme el propi ministeri. A l'iniciar la construcció del tercer carril de l'autovia els obrers del ministeri van esclafar aquella estreta canonada de fa quaranta anys, amb la qual cosa es va impedir quasi per complet el pas d'aigua a través de la dita canonada. L'eixida d'aigua, ja de per si problemàtica, es va reduir en un 60% a causa de l'embós. La conseqüència immediata van ser les inundacions un dia sí i un altre també, en quant plovia un poc la canonada se saturava i l'aigua eixia pels albellons a borbollons deixant la zona del quarter completament inundada i intransitable.

Les obres ministerials que en els anys setanta van provocar el problema hui en dia ho han incrementat provocant una situació quasi catastròfica, però paradoxalment gràcies a elles s'ha aconseguit posar en marxa una solució definitiva. El Ministeri de Foment es va responsabilitzar pels problemes causats i després d'anys de negatives va donar llum verd a les obres subterrànies.

Les obres han costat 250 mil euros, el dijous 8 de juliol el Consistori de Puçol es reunix amb els tècnics del ministeri per a ultimar detalls però, com apunta el regidor de Protecció Civil, Manolo Piñol, l'important era fer l'obra, ara que ja està feta els dos executius es reuniran per a abordar els detalls de l'obra. “La proporció és sorprenent i parla per si sola: la nova canonada deixarà passar quatre vegades més d'aigua”, afirma Piñol.

Llevat que hi haja algun contratemps en menys d'un mes es farà realitat una petició que els successius equips governamentals de Puçol porten fent des de fa quatre dècades. Pareix que d'una vegada per sempre ho han aconseguit i la pròxima vegada que vinguen pluges els veïns de Puçol ja no hauran de passar nadant per la zona de l'antic camp de futbol, el Centre d'Acollida d'Immigrants o el Quarter de la Guàrdia Civil. Si tot va bé per fi s'acabaran les inundacions.

Informa: Cristina Soriano

La nova canonada està situada davall la V-21, junt amb el pont del Camí La Mar

08 Juliol 2010
FaceBook  Twitter  

Altres