“Blue Line”, l'innovador projecte per evitar inundacions en sis pobles amb ajuda europea

Del 3 al 6 de juliol, regidors i alcaldes de Puçol, Rafelbunyol, Massamagrell, La Pobla de Farnals, Museros i El Puig han acudit junts a Brussel·les per a presentar Blue Line, un projecte conjunt dels sis municipis destinat a evitar les inundacions per mitjà d'un treball conjunt que inclou desviar, drenar, emmagatzemar i reaprofitar l'aigua de les pluges a través d'un parc inundable i un carril bici drenant, tot això amb un cost global de 4,5 milions d'euros.

Els regidors Ana Gómez (Puçol), Mar Oriola (El Puig), Paco Gómez (Massamagrell) i Vicent Pérez (Museros), junt amb els alcaldes Fan López (Rafelbunyol) i Enric Palana (La Pobla) i les tècniques Marta Fenollosa (Rafelbunyol) i Ana Pont (Diputació de València) han viatjat junts a Brussel·les per presentar un projecte innovador amb el qual intenten resoldre un problema comú: en èpoques de pluges torrencials les sis poblacions tenen zones que s'inunden.

La proposta s'anomena Blue Line i oferix solucions puntuals als sis municipis i una resposta conjunta al problema de les inundacions: la construcció d'un carril bici que unix els sis pobles, però construït amb paviment drenant, la qual cosa permet utilitzar-ho per a arreplegar l'aigua de pluja i reconduir-la cap a un parc inundable (situat en el terme de La Pobla de Farnals) on l'aigua s'emmagatzema per a ser reutilitzada per a distints servicis.

Hem acudit a Brussel·les per presentar el projecte als tècnics de l'European Regions Research and Innovation Network, un programa de la Comissió Europea que si dóna el vistiplau a la proposta finançarà la posada en marxa aportant el 80% del cost de l'obra, mentre que els sis ajuntaments aportarem el 20% restant”, explica la regidora d'Urbanisme, Ana Gómez. “I no es tracta d'una ajuda xicoteta, perquè el total del projecte implica una inversió de 4,5 milions d'euros, una cosa que els sis municipis implicats no podem aportar perquè excedix de llarg la nostra capacitat d'invertir”.

El projecte va ser presentat davant de representants de les 70 regions de la Unió Europea, un lloc on s'estudien les idees presentades per les distintes poblacions i inclús es comparen distintes propostes per a intentar trobar la millor solució per a tots. De fet, el projecte de l’Horta Nord ha sigut exposat junt amb propostes de Leeuwarden (Països Baixos), Moràvia (República Txeca) i Bretanya (França).

Per a la regidora d'Urbanisme, són molts els avantatges de Blue Line: “per començar, la reducció del risc d'inundacions amb drenatges sostenibles en els cascos urbans i els camins; a més, hi haurà un carril bici amb paviment drenant entre els sis municipis, una nova forma de comunicar-nos; finalment, l'aigua emmagatzemada en la Pobla s'aprofitarà per a reg i neteja de carrers, entre altres usos”.

Un projecte pioner a Espanya que prompte pot ser realitat amb fons europeus.

Informa: Sabín | Fotos: Ana Gómez577-ayuda-europea-contra-inundaciones-2

17 Juliol 2017
FaceBook  Twitter  

Altres