Dades sobre joves i desocupació a la comarca de l'Horta Nord

L'observatori d'ús de Pactem Nord ha realitzat un informe en el qual es posa de manifest la precària situació laboral de les persones joves (entre els 16 i els 29 anys d'edat) en l´Horta Nord. Esta situació, traslladable a nivell estatal, s'ha vist agreujada amb la incidència de la pandèmia sanitària.

A nivell comarcal, la desocupació incideix en major mesura en el grup d'edat de 25 a 29 anys amb 2.259 persones desocupades el mes de febrer; seguit del grup comprés entre els 20 i els 24 anys, amb 1.821; i el dels 16 a 19 anys, amb 753 joves en situació de desocupació.

Al febrer  de 2021, prop del 20% de les persones desocupades inscrites en els serveis públics d'ocupació es trobaven en situació de desocupació, la qual cosa suposa un total de 4.833 joves inscrites en els serveis públics. Este matís és important, perquè moltes dels joves, desanimats davant la situació laboral actual, inverteixen poc temps en la cerca d'ocupació o, fins i tot, no s'inscriuen en els serveis d'ocupació.

Així, la joventut a la comarca dedica una mitjana baixa al temps de cerca d'ocupació. La major part dedica menys d'un any, seguit d'1 a 2 anys. Alboraia, Burjassot, Massamagrell, Moncada, Paterna i Puçol són els municipis que major temps dediquen a la cerca d'ocupació.

En contraposició, Emperador, Massalfassar, Vinalesa i Alfara del Patriarca són els que menor temps dediquen. En tots els municipis de l’Horta Nord, la franja de 25 a 29 anys és la que més temps dedica a la cerca d'ocupació, amb l'excepció del municipi de Albalat dels Sorells on es registra la mateixa dada que en la franja de 20 a 24 anys.

A més, l’Horta Nord ha perdut un pes poblacional entre els/as joves d'entre 16 i 29 anys per al període 2001 a 2020 de l'ordre del 9%, la qual cosa suposa en termes absoluts 10.535 joves menys.

La desocupació registrada es localitza en major mesura en el sector dels serveis, amb un total de 1.804 joves desocupats, i en ocupacions elementals, amb 1.497 joves.

Segons dades de Labora, la desocupació entre les persones joves amb formació en branques de la formació professional a penes aconsegueix a les 333 persones, enfront de les prop de 3.700 que únicament aconsegueixen el nivell de formació primària o d'estudis secundaris obligatoris. Per al sector acadèmic de formació superior localitzem a 586 joves desocupats.

En l’Horta Nord, per municipis, en relació a la població municipal, destaca la desocupació entre joves dels municipis de Burjassot , Tavernes Blanques i Paterna.

Finalment, l'entitat disposa d'investigacions i estudis en els quals es proposen un conjunt de mesures per a previndre o afrontar la problemàtica de la desocupació entre les persones joves. Així, recentment s'ha proposat una Estratègia territorial per al desenvolupament de la formació professional i l'ocupació. Perspectiva juvenil, en la qual es plantegen 5 línies d'acció que comprenen un total de 21 reptes, que van des de la potenciació de la formació professional amb mecanismes estables d'orientació i acompanyament i una major implicació de l'entramat empresarial, fins a la reserva de llocs de treball en el sector públic a manera de quotes de reserva d'ocupació pública.

Informa: Pactem Nord | Fotos: Pactem Nord

126-pactem-2

15 abril 2021
FaceBook  Twitter  

Altres