Set joves informadors recorren cada dia la platja per a ajudar als veïns en temes de seguretat

A causa de la situació especial de les platges, la Generalitat Valenciana ha organitzat este estiu un servei d'informació amb mil operadors en tota la Comunitat Valenciana. En el cas de Puçol està format per set joves i dos coordinadors que recorren la platja cada dia recordant als veïns les normes que cal respectar. JaviÓscar, Alba, Lidia, Óscar, Nerea i Teresa, amb la supervisió de David i Constantino, ja són cares familiars, sobretot entre setmana, quan la majoria d'usuaris són veïns de la població.

Està sent un estiu atípic per al turisme i també per als veïns. El coronavirus ha obligat a posar en marxa una sèrie de mesures inèdites fins ara a les nostres platges, entre elles un Pla de Contingència municipal, uns operadors de platja en l'àmbit autonòmic i unes normes i recomanacions d'aplicació en l'àmbit nacional.

El Pla de Contingència elaborat per l'Ajuntament de Puçol, per a l'ús de la platja durant este estiu, ha suposat unes mesures més exigents que en anys anteriors: major neteja (en tots aquells elements del mobiliari urbà, especialment llavapeus, ombrel·les i papereres), suspès el bany assistit (encara que s'ha mantingut la platja accessible), aforament limitat (que en la pràctica s'ha aplicat únicament algun cap de setmana), informació sobre l'ús de les 18 passarel·les (amb senyalització d'entrada i eixida, per a mantindre distàncies)…

Totes estes mesures són suplementàries a les normes i recomanacions que marquen les diferents institucions sobre el Covid-19: distància de seguretat entre veïns, separació de 4 metres entre ombrel·les, la primera línia d'ombrel·les a 8 metres de la mar, limitar els grups, obligació del calçat en passarel·les, màscara en l'arena i passarel·les quan no es puga mantindre distància de seguretat, extremar la vigilància sobre els menors amb els jocs i la prohibició de deixar burilles o qualsevol mena de residus en l'arena.

Al costat de totes estes mesures, la Generalitat Valenciana va posar en marxa al començament d'estiu un projecte per a crear ocupació i, al mateix temps, mantindre informats als usuaris de totes les platges valencianes: mil places d'operadors de platja.

Set són els que han correspost a Puçol, joves menors de 30 anys, amb permís de conduir, amb contracte del 24 de juny al 7 de setembre, treballant de 10 a 20 hores, amb torns de 2 dies de treball i 2 de descans. Ells són: JaviÓscar, Alba, Lidia, Óscar, Nerea i Teresa, supervisats per David i Constantino.

Les funcions d'este grup d'operadors, als quals alguns veïns han batejat com «Covidgilants de la platja», venen marcades per la Generalitat i, com recorda el regidor PacoSalavert, sobretot consistixen a «vetlar pel compliment de les mesures de seguretat, controlar l'accés i aforament de cada platja, recordar els itineraris per a entrar i eixir de l'arena, en cas d'incidències, han d'avisar a la Policia Local i, si sorgix alguna emergència, han de posar-se en contacte amb el 112».

Com és lògic, en els primers dies la seua faena va ser una mica més dura: no tots sabien les normes i alguns no reconeixien a estos informadors, malgrat anar uniformats i acreditats.

«Però això va succeir els primers dies, de seguida es va normalitzar la situació i hui ens veuen i ens saluden molts veïns», recorda Javi, per a qui el treball li ha vingut de meravella perquè els seus pares tenen un apartament a la platja de Puçol des de fa anys, així que per a anar a treballar a penes ha de fer una passejada.

«En general, quan ens acostem a algun usuari de la platja ja sap qui som i atén la nostra petició sense problemes. Solen ser casos de xiquets jugant en la vora de la mar, allunyats de la seua família, o persones que instal·len la seua ombrel·la massa prop d'unes altres», finalitza el jove operador. «A més, atenem tota mena de dubtes que ens pregunten els banyistes».

Amb el pas dels dies, estos dos grups (un amb les quatre xiques i un altre amb els tres xics) ja són cares conegudes pels veïns de la platja, que els veuen passejant no sols per l'arena, també pel passeig marítim i, sobretot, per la primera línia de costa, on la seua imatge amb uniforme i màscara resulta d'allò més cridanera.

Afortunadament, està sent un estiu tranquil, amb pocs incidents, i encara que hi ha hagut que acudir a vegades a la Policia Local i a Servei de Socorrisme, per a atendre emergències, la platja de Puçol continua sent un lloc tranquil, preferentment una destinació familiar, amb una aigua en excel·lents condicions (com demostren les anàlisis setmanals) i en el qual només es troba a faltar eixa programació d'activitats per a veïns i turistes, enguany suspesa perquè la seguretat és el primer.

Informa i fotos: Sabín

fotos face

359-covidgilantes-de-la-playa-2

24 Agost 2020
FaceBook  Twitter  

Altres