Experts viticultors ensenyen a Puçol com realitzar el maridatge de vins

Charo i Pepe portaven anys intentant organitzar en El Quijote una activitat distinta per a donar a conéixer el món del vi: oferir als veïns sopars amb maridatge, explicat cada un d'ells pel seu creador, cellerers que no sols parlen del seu treball sinó que ensenyen a distingir cada varietat, a explicar les seues virtuts… Després d'una prova al maig, al juny el seu somni es consolida amb la presència d'Utiel-Requena i Rioja, les seues primeres propostes.

La crisi és una situació que en alguns casos ens ha ensenyat que l'especialització és una fórmula per a evitar-la. Encara que també és un estat en què és més difícil inventar, arriscar-se, tastar coses noves.

Potser per això Pepe i Charo portaven anys donant-li voltes a la idea d'oferir en El Quijote una cosa que ara com ara no es realitza a Puçol, però no s'havien llançat fins que el 19 de maig van organitzar el primer sopar amb maridatge.

Va estar amb nosaltres Rodolfo Valiente, que és un viticultor de Requena, amb una producció molt xicoteta en una zona de a penes dos hectàrees on ja es produïa vi en l'època dels ibers”, expliquen Charo i Pepe. “S'anomena Pago de los Balagueses i va vindre a explicar-nos per què és més sa un brut nature, si es pot prendre vi negre amb peix, com afecta la pluja a la qualitat del vi i moltes altres coses, tot això mentres sopàvem en companyia de quatre dels seus vins”. 

Per a la trentena de veïns que omplien El Quijote aquell dijous nit, va ser tota una experiència escoltar un viticultor explicar el seu treball, les seues decisions, les característiques del brut, el blanc o el negre, el maridatge adequat… en definitiva, una agradable forma d'aprendre de la millor forma possible: experimentant en el paladar les paraules d'un expert.

El brut nature és ideal per a la recepció perquè no conté sucre ja que no es realitza amb este tipus de cava una segona fermentació”, va explicar Roberto Valiente. “El que hem provat hui s'anomena Caprasia, la terra de les cabres, en homenatge als ibers, que van ser els primers pobladors de la zona de Requena on tenim el nostre celler”.

Un celler situat en una parcel·la de dos hectàrees, formada sobretot per roques calcàries, en el parc natural de les Hoces del Cabriel que a causa de la seua altura i al seu règim de pluges té una denominació pròpia dins de la denominació d'origen Utiel-Requena, el que en termes de viticultura s'anomena un pago.

Durant la vetlada, els veïns de Puçol van disfrutar d'un blanc amb aroma francés i van trencar el mite que el negre no marida amb els productes del mar: un calamar per a acompanyar el garnatxa i merlot Pago de los Balagueses que produïxen per primera vegada enguany i, a pesar de la seua alta graduació, combina a la perfecció.

Finalment, vam tancar amb el nostre vaixell almirall, un syrah que s'ha de servir en una copa més tancada, per a apreciar millor tots els matisos de la seua aroma”, va finalitzar Roberto. “Mon pare va plantar esta varietat fa vint-i-quatre anys senzillament perquè a mi m'agradava i hui s'ha convertit en el nostre negre més reconegut”.

Satisfets amb la primera experiència, Charo i Pepe ja han preparat la segona cita, sempre en dijous nit: el 2 de juny és un viticultor de Rioja l'invitat, Gómez Cruzado.

“Després de tants anys donant-li voltes a la idea creiem que és una experiència enriquidora per als nostres veïns. Confiem a mantindre cada mes un o dos sopars amb maridatge i, si tot funciona com la primera nit, esperem donar a conéixer les distintes denominacions d'origen: a Espanya produïm molt bons vins i molt variats”.

Informa i fotos: Sabín 

fotos face

451-maridaje-vinos-6

02 Juny 2016
FaceBook  Twitter  

Altres