Nova llum per a les imatges de la parròquia dels Sants Joans

Durant els mesos d'abril i maig s'està instal·lant una nova il·luminació en la parròquia dels Sants Joans, sufragada per mitjà de col·lectes i donatius entre els seus fidels. El treball ha permés il·luminar pintures que fins hui romanien invisibles als visitants, com les que coronen la capella de la Mare de Déu al Peu de la Creu, patrona de Puçol.

La instal·lació elèctrica dels Sants Joans tenia més de 50 anys, per la qual cosa no tenia les mesures de seguretat que hui són habituals i, en general, podia comportar perill si es produïen accidents.

Per això, fa tres anys es va posar en marxa un projecte per a substituir les llums, restaurar xicotets detalls de l'església i adequar tota la instal·lació a les normes de seguretat del segle XXI.

Però el projecte va quedar momentàniament interromput quan es va anar l'anterior sacerdot, Juanjo Llácer, al setembre de 2013.

L'actuació ja estava prevista quan jo vaig vindre a Puçol fa un poc més d'any i mig”, confessa Ismael Ortiz, el nou rector. “Quanvam anar estudiant tots els temes pendents vam revisar el projecte original per a introduir algunes millores, sobretot noves actuacions amb escaiola i pintura, a més de triar llums de baix consum, tipus led, amb llum de dia, per a ressaltar l'interior de la parròquia”.

La nova instal·lació amb escaiola va destinada a camuflar els cables elèctrics, fins ara a la vista: regates i trams buits per a ocultar tant els cables nous com els pocs vells que s'han mantingut.

Per la seua banda, les noves mans de pintura es van centrar en un principi a dissimular les actuacions amb escaiola, donant-los un aspecte integrat amb la resta de l'edifici, encara que també s'han orientat a realitzar un xicotet llavat de cara en algunes zones més deteriorades.

Hem aprofitat estos retocs amb pintura per a arreglar detalls en tota la parròquia: elements decoratius i un millor acabat del sostre i la cúpula, ara d'un blanc que li dóna un aspecte molt més lluminós als Sants Joans”, continua Ismael.

Encara que la gran novetat d'esta reforma no estava en el guió, ha sigut un descobriment inesperat a l'il·luminar cada capella: en la cúpula de la capella de la Mare de Déu al Peu de la Creu han quedat al descobert unes pintures l'antiguitat de les quals està per confirmar, encara que poden correspondre a l'època de la construcció de l'edifici, fa quatre segles.

Les noves peretes led van ser provades el 2 de maig, durant la missa dels festers, i va haver-hi un aplaudiment espontani dels feligresos al comprovar el nou aspecte que tindrà la parròquia durant les cerimònies, a més, amb un consum inferior d'electricitat”.

Precisament els feligresos han sigut els encarregats de sufragar el cost de les obres: al pressupost ja existent en 2013 ha calgut sumar el cost de les millores, que s'ha obtingut a través de sengles col·lectes els dies 2 i 3 de maig, junt amb donacions a títol personal de distints veïns, el que ha permés recaptar entorn de 4.000 euros.

Una actitud que agraïx especialment el rector: “Els veïns estan responent molt generosament, encara que hem mantingut oberta la col·lecta perquè encara queden nous detalls que afegir al projecte, com un quadro de control de llums que permeta il·luminar la parròquia per zones, un projecte que ja s'està dissenyant”.

Amb la il·luminació de la cúpula i totes les capelles interiors ja completada, s'està treballant ara en col·laboració amb Encarna Sebastiá, Sonia Pineda i el Departament de Comunicació municipal (l'equip que ha creat el llibre Puçol en la memòria) per adissenyar un fullet en què s'expliquen i es mostren els elements artístics de què disposa els Sants Joans, ara com ara el monument visitable més important de Puçol, junt amb alguns llenços de la muralla que rodegen en antic camp de futbol. La intenció és que este fullet es puga utilitzar per a potenciar les visites guiades a la parròquia a partir d'este estiu.

Paral·lelament, hi ha un projecte de l'ajuntament per a il·luminar l'exterior de l'església, concretament el campanar. Esta proposta forma part del pla de millora de la il·luminació del nucli urbà amb llums led de baix consum, com ja s'ha realitzat en l'entorn de l'avinguda València i altres zones. Encara que de moment no hi ha una data definitiva per a instal·lar les noves llums en el campanar.

A la seua manera, els Sants Joans estrenarà a finals de maig la seua pròpia llum de les imatges, el que permetrà als veïns i visitants disfrutar d'unes cerimònies més atractives i d'unes pintures fins ara ignorades per tots.

Informa i fotos: Sabín

fotos face

407-nueva-iluminacion-1

17 Maig 2015
FaceBook  Twitter  

Altres