Un tancament sense incidents de sis bous de Benavent va donar començament al 7 de setembre a Puçol

Un tancament sense incidents de sis bous de Benavent va donar començament al 7 de setembre a Puçol

El tancament matinal dels sis bous de Benavent es va desenvolupar amb normalitat i va ser acompanyat per la solta de tres bous. Després, sobre les deu i mitja del matí, concurs infantil de retalls, una de les apostes noves d'una Comissió del 7 de setembre que seguix reinventant la festa cada any. És el començament d'un dia la llegenda del qual continua creixent.

Va amaneixer ennuvolat. Sonava la primera carcasa, a las 7'30 del matí, i els carrers continuaven buides. Només els membres de la comissió s'afanyaven per a donar els últims retocs al seu dia gran, el 7 de setembre. Algun ullerós, fruit de la macrodiscomòbil de la nit anterior, preguntava quin era l'itinerari esta vegada.

Segona carcassa, quinze minuts per a donar començament al tancament.

Difícil explicar el recorregut si no es coneix el nucli antic de Puçol, perquè el traçat era, si és el cas, més enginyós que en les últimes ocasions i més difícil que els banyats pogueren recórrer-lo sense cap desorientació.

Tercera carcassa, puntuals a les huit del matí. Comença el tancament.

El camió amb el bestiar de Benavent, de Quatretonda, estava situat en l'entorn de l'ajuntament, la plaça Joan de Ribera, a l'inici del carrer Sant Miquel. Per ella van pujar els sis bous, acompanyats dels mansos; quasi al final del carrer van haver de girar a l'esquerra per la Travessera Moncada, per a abaixar el carrer Barreres quasi en tota la seua extensió. Un nou gir a l'esquerra va completar l'arribada a l'entorn de l'ajuntament, encara que en esta ocasió a la plaça Pius XII, per a entrar en el rogle situat en el carrer Palau.

"En realitat el recorregut no és complicat i té una explicació senzilla", assegura Manuel Martínez Piñol, president de la Comissió del 7 de setembre. "Els carrers Sants Miquel i Sant Pere són molt estretes i són les més adequades per a pujar cap al centre del nucli urbà, perquè els bous van més ràpids i separats. En canvi els dos carrers més amples del nucli antic, Barreres i Sant Joan, són les millors perquè la gent acompanye els bous durant el tancament. Per això hem elegit Sant Miquel per a pujar i Barreres per a baixar".

Tancament net, amb molt de públic, com és habitual en esta data de gran tradició taurina. A més, enguany s'ha recuperat la tradició dels cadafals en la plaça Pius XII, ideal perquè tot aquell aficionat de peu (millor dit, aficionat... però d'altura) puga seguir en directe la part final del tancament, al matí, i les embolades nocturnes.

Després del tancament, com és tradicional, es van soltar tres bous pels carrers de la població, tot molt dinàmic per a aconseguir tindre els animals arreplegats a les deu del matí, hora en què s'obri el circuit del nucli antic a la resta dels veïns i activitats comercials.

Però els cadafals no són l'única novetat d'esta comissió, ja que enguany s'ha inclòs un concurs de retalls infantil, precisament a les deu i mitja del matí i, com no podia ser menys, en la plaça Pius XII. Xiquets, alguns de a penes quatre anys, donant els seus primers retalls a un carretó, capritxós nom per a referir-se a un cap de bou amb rodes, guiat per un destre rodador o, en algun cas, per un membre de la comissió. A això se li anomena crear escola.

Ja a la vesprada, la tradicional baixada de caixons acompanyada de les penyes, a les 17 hores, i les desencaixonades, a les 18 hores... encara que també ací hi haurà una novetat.

"Volem retre homenatge a dos ramaders recentment morts, l'Indio i un dels germans Benavent, que precisament ens estan servint el bestiar durant tota la jornada", finalitza el president de la comissió que, per aquelles ironies del destí, des del passat 3 d'agost a més és el regidor de Festejos taurins.

L'homenatge consistirà en un minut de silenci, acompanyat del so d'una dolçainapujada a els caixons dels bous, sense cap altre membre de la comissió en els voltants. Una bella imatge que servix per a constatar que el 7 de setembre és molt més que un dia de bou. Un bell gest per a un dia la llegenda del qual continua creixent.

06 Setembre 2009
FaceBook  Twitter  

Altres