La comissió de Sant Antoni aconseguix el més difícil: bous bons, bonics i barats

La comissió de Sant Antoni aconseguix el més difícil: bous bons, bonics i barats

 

El nostre cronista taurí, Salvador Almenara “Marsaga”, ens oferix l'anàlisi del primer dia de bou de l'any, Sant Antoni. Ho fa amb la seua sinceritat habitual i posant el dit en la llaga que promet ser el tema central en moltes comissions: la crisi. Els seus comentaris van acompanyats de les fotos cedides per Alberto de Jesús, de la revista “Bous al carrer”.

 

En els temps que corren el tòpic de bo, bonic i barat encara adquirix un protagonisme major que en circumstàncies més favorables, situació de què, lògicament, el món del bou no està exempt, d'ací que ara més que mai les distintes comissions o penyes encarregades d'organitzar els seus respectius programes taurins hagen de fer molts números i aguditzar més el seu enginy per a poder portar els seus projectes a les metes marcades sense problemes econòmics.

Una altra cosa és que es tinga més o menys sort en el resultat final de la seua gestió, en la qual cosa tindran molt a vore els bous que adquirisquen per a tal menester, tant en presentació com en el seu joc.

Després de ho vist el dissabte 16 de gener, en el primer dia de bou de l'any a Puçol, podem dir que l'Associació cultural i taurina Bou de Sant Antoni va encertar amb la fórmula del bo, bonic i barat, perquè així ho testifiquen la majoria d'opinions dels aficionats al final de l'actuació dels dos bous.

El bonic perquè, excepte algun defectet, estes caps reunien en el seu conjunt la suficient presència física com per a no defraudar a ningú. El barat perquè el seu cost econòmic entrava dins del limitat pressupost d'esta modèlica associació.

Ja centrant-nos en el que va ser este primer dia de bou, direm que a més de les caps que es van córrer, propietat del ramader de Puçol Jaime Bosch Saliner, es van exhibir dos bous adquirits en la finca denominada Devesa Campo Bravo, propietat dels aficionats locals Pepe Sanchis i Salva Almenara.

El primer de la vesprada va ser el bou de nom Levantino, propietat del Saliner. Bou tercerejat que va eixir amb molts peus del caixó. En segon lloc es va desencaixonar al bou marcat amb el número 55, Sombrerito de nom i amb el 5 com a guarisme, el qual pertanyia a la ramaderia sevillana de Hato Blanco. A esta mateixa ramaderia pertanyia el bou de nom Holandés, marcat amb el 95, amb guarisme 4 i que es va soltar en tercer lloc.

La primera de les embolades del dia la va protagonitzar el jònec Valenciano, a qui li va tallar la corda el membre de l'associació Manuel Ferrando, després de ser embolat per la quadrilla de Fernando Ferrer Rallat. La quadrilla de Ximo i Xato es va encarregar de l'embolada de Presumido, també del Saliner, com el primer, sent Javi Esteve el tallador de la corda.

En acabant de sopar va tornar a ser la quadrilla del Rallat l'encarregada d'embolar al bou Sombrerito, sent el mateix Fernando Ferrer l'encarregat de tallar-li corda. El torn d'embolades va finalitzar amb Holandés, al qual li va tallar la corda Joan Ballester, després de ser embolat per la quadrilla de José Comes.

Açò és tot el que va donar de si este primer dia del calendari taurí de Puçol, Sant Antoni, que s'està consolidant i forma part ja de manera definitiva de la programació taurina anual de la població, després de sortejar més d'un contratemps.

Esperem i desitgem que eixos contratemps formen part de la història i a pesar de la poca o nul·la ajuda rebuda aconseguisquen, amb el seu esforç i entusiasme, continuar amb la tradició del Bou de Sant Antoni... programació en què ha d'estar inclosa també l'organització de la llegendària benedicció d'animals, almenys això és el que sentim i desitgem els que som de Puçol i no ens agrada que desapareguen els nostres costums i les tradicions que veiem viscut des de xicotets.

Informa: Salvador Almenara Marsaga
Fotos: Alberto de Jesús (revista Bous al carrer)

 

23 Gener 2010
FaceBook  Twitter  

Altres