El 'chupinazo' marca el començament de huit dies dedicats a disfrutar del bou

El 'chupinazo' marca el començament de huit dies dedicats a disfrutar del bou

Del 24 de juny al 2 de juliol, la plaça de bous situada junt amb el Poliesportiu Municipal serà l'escenari de la variada programació que conforma la quarta Setmana Taurina, que va començar, com ja ve sent tradicional, amb un ''chupinazo'' i les paraules de les autoritats des del balcó de l'Ajuntament.

No són els aficionats als bous gent molt donada a la paraula, el seu és més físic: llançar-se a l'arena i esquivar el bou acostant-se el més possible a l'animal. De tot això podran disfrutar els espectadors que una edició més ompliran la plaça de bous muntada per a l'ocasió a Puçol.

Però abans calia passar el fort tràngol de l'acte de presentació, una cosa que Paco López, el president de l'agrupació de penyes de la setmana taurina, no porta tan bé com a això d'acostar-se a l'animal, d'ací que es limitara a desitjar ''una feliç setmana a tots els participants i que no hi haja cap contratemps''.

Per a no trencar la brevetat de l'acte, també Juan Manuel Busto, l'alcalde, es va mostrar molt concís en les seues paraules, desitjant ''que quan ens tornem a veure d'ací a una setmana siga per a celebrar que tot ha anat bé i les festes han discorregut amb normalitat''.

Però tanta celeritat va xocar amb la intervenció de Salvador Maximino Bonet, qui va llegir un text escrit per Francisco Bueno per a l'ocasió, un text en què amb certs dots poètics es mesclen els noms de les penyes que participen en la setmana.

Estes van ser les seues paraules, en les quals valencià i castellà van de la mà, s'alterna en funció dels noms de les penyes: ''Esta associació de penyes taurines està composta per vint-i-quatre penyes que enumere d'una en una. Les primeres formen l'afició bouera, te un esquellot que la banda bandits li porta d'un va estirar, li peguen foc al poble i fan un soparot d'arròs en llebre, i diuen: ja estem ací els valents amb un calder que va de bo. I fan unixes andalusos per a la penya ho sap, qui avisa als sense volta i formen junt amb barrera i refugi un corral per que no és isquen els bous, vaques i gallets amb sabates. Aleshores aplega com va això i avant i au sense nom, font el llapis i vaig collins ahí. Els components de la directiva donen per finalitzat el 'chupinazo' i anem a la plaça per a començar''.

Finalitzat l'interludi per a la reflexió poètica, i després de la preceptiva chupinazo, el centenar de penyers que s'havien donat cita en la plaça de l'Ajuntament van començar la seua lenta i sorollosa desfilada a través dels carrers Sants Joan i les avingudes València i Molí de Vent, fins a arribar a la plaça que es convertirà en el seu lloc habitual de residència durant els huit llargs dies i nits de la Setmana Taurina.

Esta és la programació d'actes prevista.

Dissabte 24 de juny:

20:00 hores: chupinazo.

23:00 hores: nit de capons de la ramaderia de José Arriazu (Navarra), a més dos jònecs i un bou embolat de Juanillo. Tot això patrocinat per la família Rocheta-Cok.


Diumenge 25 de juny:

19:00 hores: concurs de ramaderies amb bous de Carlos Orient.

23:30 ho

29 Juny 2006
FaceBook  Twitter  

Altres