La Setmana de Cine Taurí complix nou anys apostant per clàssics i títols innovadors

Del 27 al 29 de maig, 9a Setmana de Cine Taurí en l'Espai Jove, amb la projecció de l'últim gran èxit d'este gènere, Encierro, centrat en els Sanfermins (el dimarts 27); junt amb dos clàssics inoblidables: Tarde de toros (dimecres 28) i El Litri y su sombra (dijous 29). Les sessions comencen a les 9 de la nit amb un sopar de cabasset i, una hora després, presentació de la pel·lícula i projecció. Entrada gratuïta.

Des que fa uns anys es va traslladar la celebració de la Setmana de Cine Taurí a l'Espai Jove es va perdre part de l'encant històric que alguns enyoraven quan es va posar en marxa fa nou anys (eixes nits a l'aire lliure, amb projeccions en el passeig mentres els espectadors sopaven), però a canvi es va guanyar en qualitat de projecció i en seguretat (eixes pluges que obligaven a desmuntar la projecció a marxes forçades).

El que no ha canviat és l'estructura de l'esdeveniment: primer se sopar i es xarra, estem en un acte social, en un retrobament amb una tradició que va tindre el seu apogeu a Puçol a mitjan segle passat. I després es projecta una pel·lícula on el món taurí és el protagonista.

La fórmula s'ha consolidat en els últims anys gràcies a un públic fidel que acudix a totes les sessions”, afirma Salvador Almenara, el regidor de festejos taurins. “Un públic que a més aporta la beguda i els aperitius per a tot el grup, perquè esta setmana a penes genera gastos a l'ajuntament: ací un porta el café, un altra la beguda, alguns el picoteig i després cada u el seu entrepà. L'important és la tertúlia, la convivència”.

Un exemple de convivència que ha permés mantindre a flotació esta setmana (això sí, de tres dies) en la que cada any s'aposta per alguns clàssics “de tota la vida”, que són els que el públic ja ha vist dotzenes de vegades, inclús algun fa mig segle en la terrassa d'estiu que llavors tenia Puçol, i que continuen sent els títols més sol·licitats.

Però també es procura incloure alguna novetat del gènere. Per ací passar al seu dia Belmonte o Manolete i enguany li toca el torn a Encierro, un documental rodat en tres dimensions i alta definició el passat any en els Sanfermins i estrenat en algunes capitals del nostre país, encara que on realment va captar l'atenció dels aficionats va ser en el seu passe pel canal taurí de Canal +. La gran novetat es projecta el dimarts 27 de maig a les 10 de la nit.

Un bon exemple d'estes fites clàssiques del cine taurí és Tarde de toros, de Ladislao Vajda, que gaudix d'unanimitat entre públic i crítica a l'hora de considerar-la un dels films que millor reflectixen l'arena i el seu entorn. És el títol que es projecta el dimecres 28, a les 10 de la nit, després del sopar.

Per a tancar la setmana, El Litri y su sombra, un altre exemple del vessant seriós del gènere (per a entendre'ns, no hi ha cançonetistes ni balls flamencs com a contrapunt a les actuacions en l'arena), en la que parla de l'home i del bou, de la por, de la festa i de l'entorn que la rodeja. El dijous 29, a les 10 de la nit.

Si vols recuperar una tradició perduda, acosta't a l'Espai Jove… i no oblides el teu bocata, el sopar d'aixelleta forma part de l'activitat.

Informa: Sabín | Disseny cartell: Sento Pascual

25 Maig 2014
FaceBook  Twitter  

Altres