Sobre idil•lis i romanços: Manzanares i La Maestranza

Sobre idil•lis i romanços: Manzanares i La Maestranza

Després de la lliçó d'El Juli en Resurrecció, Sevilla no es va trencar la camisa després de l'entrada en comitiva per a ovacionar el Rei del toreig actual en la seua segona compareixença maestrante. La Maestranza, tan sensible, ha de caminar molt preocupada amb el seu nóvio. Igual que una certa premsa, que no tolera que ningú diga que Manzanares (10 bous en l'abonament, 20 orelles possibles, 3 tallades, 1 protestada i diversos bous a l'escorxador amb elles posades) va estar molt malament la vesprada dels sis i que es li va ser un lot de Porta del príncep el Domingo de Pasqua.

El to de certes plomes davant de qualsevol dissidència manzanarista ho diu tot. El fanatisme o l'interés són nefastos amics del periodisme. Que ningú pose peròs al toreig de Manzanares o ixen els guardaespatles. Després, ixen El Juli o Morante. I això sí que és pitjor.

El divendres a Sevilla hi havia morbo amb Juli i Manzanares junts. No sé quin tron estava per dirimir… Cert que Manzanares podria haver igualat al Juli en Portes del príncep però com a torero està a anys llum, i més enllà de la llum, del mestre madrileny. Només veure volar el capot… Per no parlar del capot de Morante, amb M de màgia, a qui tracten, a vegades, d'emparellar amb Manzanares com a parella de ball. Com si ballaren paregut. No és qui subscriu dels que creu que les comparacions són odioses. El periodisme rigorós se servix de les analogies per a analitzar esdeveniments, fets, polítiques, futbolistes… Per què no toreros?

El toreig ho broda José Antonio el de La Pobla. Ningú s'expressa millor que ell. Ningú. I a dos mans, amb capa o crossa, quan torejar exigix major sincronització corporal, més encara. Morante juga amb la puresa, l'art i el temps. Després de la percala morantista, la capa més sublim de hui en dia és la d'El Juli i la de Josétomás. I la de Daniel Luque i El Fandi. Sí, El Fandi. A partir d'ací, costa trobar toreros que amb regularitat es manegen la verónica amb tal magisteri.

El cas és que va acabar Sevilla per a Manzanares i l'idil·li seguix però els arguments es debiliten per molt que alguns s'encaboten amb la ploma a consolidar el romanç. Conste que no escric per oportunisme. Sap el lector fidel d'El mundo que vinc exposant arguments en contra de la contumaç canonització de Manzanares en el toreig des de temps hi ha. Quasi des que un dia vaig escoltar o vaig llegir —no em recorde bé— que Manzanares estava entre Camino i Ordóñez. Sentència que, alfabèticament, és inqüestionable.

PD: Tinc la impressió que a Pomerars l'han tapat molt i molt estèticament. De les imatges vistes i les cròniques llegides, em quede amb allò que s'ha escrit per Acevedo, Barquerito i Zabala. Mon “ABZ” predilecte en clau de crònica escrita. En clau de periodisme taurí —televisiu, escrit i radiofònic— amb la a comença també el cognom de qui per a mi sempre ha sigut i és un mestre i un referent com és Federico Arnás.

Com tots els dissabtes, també vaig veure Tendido cero. Tant de bo Manzanares trenque més en figura. O en figura de veritat.

Escriu: Salva Ferrer
@salvaferrer78

425-manzanares-sevilla-1

 

27 abril 2013
FaceBook  Twitter  

Altres