L'Ajuntament de Puçol reduïx el 50% el gasto en els festejos taurins: cada comissió pagarà el seu segon dia de bou

L'Ajuntament de Puçol reduïx el 50% el gasto en els festejos taurins: cada comissió pagarà el seu segon dia de bou

El dimarts 4 de desembre, l'Ajuntament de Puçol i els representants de les distintes comissions taurines es reunien per a abordar les mesures conjuntes que permeteren tirar endavant els festejos taurins en 2013. Els retalls han arribat també a l'àmbit taurí: quatre segles de tradició no han evitat una nova distribució dels costos, en la que cada comissió augmenta la seua participació econòmica.

Superat el mal glop de la reunió, l'endemà, dimecres al matí, el regidor de festejos taurins Salvador Almenara ens reunix en el camp de futbol, rodejat de barreres, quasi un símbol involuntari d'allò que s'ha viscut en els últims dies.

Durant la reunió, ens explica als mitjans de comunicació locals les conclusions de la reunió, no sense abans desfogar-se després de la tensió acumulada en els dies previs: “Plantejaríem una sèrie de mesures inèdites, encara que lògiques per la crisi. Clar que existia el temor que no les acceptaren, però les comissions i les penyes ens han donat una gran alegria: han sabut assumir la situació i ells acostaran el muscle com mai abans l'havien fet”.

En 2013, les comissions no sols es faran càrrec de la compra de bous, sinó també de tots els gastos derivats del segon dia que organitzen: enginyer, segurs, ambulàncies, metges...

El muscle i una miqueta més, perquè el plantejament és senzill: l'ajuntament es fa càrrec del bou en els dos dies festius per tradició, és a dir, el 23 de juny (dia de Sant Joan) i el 7 de setembre (dia gran del bou a Puçol). A partir d'ací, els costos es dividixen entre l'ajuntament i cada comissió o penya, el que significa que els gastos que genera el primer dia de bou els paga l'ajuntament i els que genera el segon dia els assumix la comissió o la penya que l'organitza. En el cas de la setmana taurina, són tres dies els que assumix l'ajuntament i altres tres els que aniran a càrrec de l'Associació de Penyes de la Setmana Taurina.

I quan parlem de gastos no ens referim als bous, que eixos els paguen sempre les penyes i les comissions”, puntualitza el regidor. “Ens referim als costos derivats d'organitzar un esdeveniment d'este tipus, com són els segurs, l'informe de l'enginyer tècnic, els metges i les ambulàncies”.

Estes mesures comporten també algunes reduccions addicionals. Així, ja no hi haurà dos ambulàncies cada dia de bou, sinó només una, tal com marca la llei. Un fet important perquè significa que si l'ambulància ha de partir cap a un centre hospitalari en eixe moment el festeig ha de suspendre's… fins que l'ambulància torne.

Paral·lelament, també es reduïx un 50% la subvenció que tenien les distintes comissions i penyes per a organitzar la resta d'actes lúdics oberts a tots els públics dins de les seues festes: cavalcada, disfresses, discomòbil, sopar popular, festa infantil… El que suposa un doble retall des de l'ajuntament als organitzadors d'estos festejos.

Això sí, l'ajuntament es continua fent càrrec de la neteja i tot allò vinculat amb la seguretat en els temes taurins, com l'obertura dels cadenats per a cada desencaixonada o la verificació del correcte tancament de les barreres”, recorda Salvador. “Al final, el responsable màxim de tots els festejos taurins sempre és l'ajuntament, per això els temes de seguretat no es poden reduir ni transferir”.

Després de l'acceptació unànime per part de totes les comissions i penyes organitzadores dels distints festejos que se celebren al llarg de l'any a Puçol, els moviments per a buscar solucions conjuntes ja han començat.

D'una banda, es parla de la possibilitat de participar en una central de compres amb la Diputació de València, la qual cosa permetria assumir conjuntament amb altres poblacions alguns contractes globals, potser en temes d'assegurances i servicis sanitaris. D'altra banda, han assumit les reduccions en el nombre d'ambulàncies i equips mèdics, el que comporta la possibilitat de parar els festejos si l'ambulància ha de traslladar algun pacient a un centre mèdic.

Amb tot, la sensació general dels aficionats, entre ells el propi Salvador Almenara (que es considera a si mateix un aficionat abans que el regidor de festejos taurins, ja que aficionat ho és tota la vida i el càrrec és una cosa en la que a penes porta any i mig), és que s'ha aconseguit mantindre viva una tradició que es remunta al segle XVII: la crisi, que ha derrocat més d'un tòtem intocable, ha obligat a reconduir els festejos taurins, però la unió de tots ha aconseguit que els dies de bous es mantinguen.

Quan acaba l'entrevista, sempre rodejat de barreres taurines, Salva insistix en la lliçó que han donat els organitzadors dels distints festejos taurins: “Açò demostra que, efectivament, a Puçol hi ha una autèntica cultura de bou”.

Informa: Sabín

fotos_noticia fotos_noticia fotos_noticia
fotos_noticia fotos_noticia fotos_noticia

1128-salva-almenara-4

 

11 Desembre 2012
FaceBook  Twitter  

Altres