Un tancament puntual i ràpid obri un 7 setembre en què els més menuts, després dels bous, es van al col•le

Un tancament puntual i ràpid obri un 7 setembre en què els més menuts, després dels bous, es van al col•le

És el dia gran del bou a Puçol i ha començat amb rapidesa, puntualitat i sense incidents en l'apartat estrictament taurí. A més, compta enguany amb un ampli seguiment de diverses televisions, dos d'elles emetent en directe les desencaixonades a partir de les 18.04 hores, i amb noves mesures de seguretat, com els mòbils amb telefonades gratuïtes entre els col·lectius coordinen els esdeveniments: comissió, col·laboradors, regidor i Protecció Civil.

Va donar bon joc el ramat de Machancoses, que va ser desencaixonat en el carrer El Puig a les 8.05 del matí. Després de pujar pel carrer Barreres i recórrer complet el carrer Sant Antoni, els sis bous van entrar tots junts amb rapidesa en el corro situat en el Palau. En a penes cinc minuts les caps estaven tancades. Molt ràpid, molt de públic en els carrers, sobretot en el tram final, i cap contratemps en esta primera part del matí.

Com estava previst, la comissió es va traslladar després a l'inici del carrer Dels Horts, molt prop del passeig de la Constitució, des d'on es va desencaixonar al bou Dinamitero, de la ramaderia El Pilar, situada en la població de salamanca de Tamames.

Bona eixida, ràpida i neta, facilitada en gran part per un carrer estret que, com reconeixien els aficionats, és molt més còmode per al bou i també per als corredors que omplien el traçat inicial, amb una recta molt prolongada i multitud de públic en els balcons.

Continuant amb la tònica de rapidesa, a les 8.45 Dinamitero estava ja en el corro, per la qual cosa molt prompte els aficionats es van acostar a la porta per a reclamar, entre crits, cançons i aplaudiments, que la comissió soltara algun exemplar més, encara que fóra una vaca, per a gaudi dels milers de veïns distribuïts per la plaça i els distints carrers del nucli antic.

Després de cinc minuts de fer-se “els durs”, la comissió va accedir a soltar un segon bou, en este cas de la ramaderia de Machancoses. Igual que l'anterior, va recórrer els carrers amb celeritat, sense detindre's a penes i va tornar al corro sobre les 9.20 del matí. Un quart d'hora després, una carcassa anunciava el final de la matinal del 7 de setembre.

Justo a temps perquè els més menuts del lloc pogueren dirigir-se al col·le, perquè hui, dia gran del bou a Puçol, comencen les classes en els col·legis públics i concertats de la població… una cosa que resulta especialment complicada per a les famílies que viuen en el nucli antic, dins del recorregut habitual dels bous al carrer.

I amb els peques ja en el col·le, era hora del tradicional esmorzar. Quadrilles d'amics, penyes, comissions i, en fi, qualsevol aficionat que haja viscut el tancament en viu i en directe, es dirigixen a la multitud de bars que hi ha en el poble per a comentar “les millors jugades”, compartir un estona d'alegria i continuar disfrutant del 7 de setembre.

Un gaudi que tindrà la seua continuïtat a partir de les 16.30 hores, quan les penyes es reunisquen davall el balcó de l'Holiday, en plena avinguda València, lloc tradicional de trobada per a donar-se un bon capbussó (que faça sol és això de menys, l'aigua cau dels balcons) i iniciar la baixada de caixons i les desfilades de penyes, pel carrer Sant Joan fins a la plaça Joan de Ribera, enfront de l'ajuntament, des d'on començaran les desencaixonades exactament a les 18.04 hores, amb uns minuts de cortesia per a “quadrar” l'horari amb el satèl·lit que permetrà emetre en directe la primera de les eixides des del caixó en el programa En connexió de Canal 9.

També l'Emissora Municipal de Televisió de Puçol emet les desencaixonades a través d'Internet, en la web www.tvpuçol.es, però si és el cas la connexió és una miqueta més generosa: entre tres i quatre hores d'emissió en directe a la vesprada, i altres tres hores a partir de mitjanit, que hi ha previstes cinc embolades.

Els bous cerriles de les desencaixonades vespertines pertanyen a les ramaderies de Valdefresno, de Tabera de Baix (Salamanca); Montalvo, de Matilla de les Canelles (Salamanca); Peñajara, de Font de l'Arc (Badajoz) i L'Hostal, dels Yebenes (Toledo).

Els mateixos quatre bous seran protagonistes de les embolades nocturnes, comptant a més amb un exemplar nou ?de nom Espavilat, procedent de la ramaderia Torrenueva, de Colmenar Viejo (Madrid)? que serà embolat de caixó a piló.

Entre les novetats de la jornada, destacar l'avanç de mitja hora en la baixada de caixons, el que permet prolongar un espectacle que és, amb diferència, el de major participació el dia 7: un inesgotable desfilada de jóvens i no-tan-jóvens, cada col·lectiu amb el seu uniforme particular, i amb la música i el bon humor com a companys de viatge.

Així mateix, cal assenyalar que l'ajuntament ha cedit quatre telèfons mòbils perquè en tot moment hi haja un contacte directe entre els col·lectius que coordinen els actes: la comissió del 7 de setembre, els col·laboradors taurins, el regidor Salvador Almenara i Protecció Civil.

Són quatre telèfons amb marcació curta i telefonades gratuïtes entre ells, que faciliten el contacte i la rapidesa d'actuació entre tots nosaltres en el cas que cal actuar o prendre decisions de qualsevol tipus”, explica Salvador Almenara. “És un detall xicotet però que ajuda en temes de seguretat, com també ajuda la nova senyalització que s'ha col·locat per tot el recorregut, amb cartells que contenen un pla del nucli antic on es marquen els cinc punts on hi ha lliteres i els dos en què hi ha ambulàncies”.

Informa: Sabín

fotos_noticia

856-desencajonada-horts-1

 

07 Setembre 2012
FaceBook  Twitter  

Altres