L'indesxifrable preu de l'orella: els premis de la Diputació són per a Manzanares

L'indesxifrable preu de l'orella: els premis de la Diputació són per a Manzanares

Sis portes grans: Paquirri, Fandi, Manzanares, Talavante, Fandiño i El Cid. Sis eixides a coll distintes, amb distint solatge i algunes sense pes ni solatge. També se'n va anar a coll, a cavall, Diego Ventura, i, sense cavalls, Vicente Soler. La millor faena de la fira, la millor construïda, el toreig més governat i massís, i lligat, va portar la firma de Román, un torejador de jònecs que es presentava a València.

El toreig i el factor sorpresa. La llotja, escandalosament injust, li va negar al xaval la glòria de la foto. Com a Alberto Aguilar i a José Tomás al juliol. Capritxos.

Ponce, Curro Díaz i Tejela van tocar pèl… Consistència van tindre les actuacions de Javier Castaño i David Esteve. Jiménez Fortes, sense puntuar, va caminar més aïna que la mar. A Silveti es li va anar Lisongero, un valdefresno excel·lent. Si una cosa ha tingut esta fira és que han envestit tots els encastes, tots els dies. A dos jònecs d'El Parralejo, cimes, se'ls va donar la volta a l'arena.

La fira, com la botella, es pot veure mig buida o mig plena. En plena sacsada d'encastes que desapareixen, el serial faller ha demostrat que hi ha vida i varietat en la bravura. Dir quin bou ha sigut el millor és tasca complexa. Valdefresno, Adolfo, Jandilla, Alcurrucén?

La fluixa entrada de Sant Josep porta missatge. Ni Ponce, lògic, té l'estirada de fa anys ni el cartell del dia del patró omplia expectatives. Es va penjar el “no hi ha bitllets” el dia de Padilla, va haver-hi un ple aparent el 17, amb Ponce i Castella, i un entradón el dia dels mediàtics. Un dada: Urdiales, Fandiño i Mora van portar quasi la mateixa gent que Ponce, Cid i Luque el 19.

Queda el pes del triomf de Fandiño, el faenón de Román, l'estocada i la bellesa parcial de Manzanares, el valor de Talavante, l'esquerrana d'El Cid, la dimensió de Castaño o Fortes, la naturalitat de Castella, el mèrit d'Esteve, l'irresistible triomf de Ventura

Les Falles eren una oportunitat per als jóvens però alguns com Duffau, Saldívar, Silveti, Aguilar o Mora han passat de puntetes. Avantatges o dificultats al marge. El Jurat de la Dipu va fallar, amb primeres i segones, els seus premis. Manzanares l'acapara quasi tot. El capot de Padilla es va quedar sense trofeu i el toreig més autèntic, el de Fandiño, desconsiderat. El criteri de la llotja és de rialla. Cada vesprada, cada orella té un preu. La categoria de València està en dubte.

285-talavante

Els premis de la Diputació de València

El jurat taurí de la Diputació Provincial de València ha declarat a l'alacantí José María Manzanares com l'autor de la millor faena, torero triomfador i millor estocada de la fira. Román també va fer ple després de ser designat com a torejador de jònecs triomfador i com a autor del millor toreig de capa.

La relació de guardonats queda com seguix:

—Trofeu Diputació al triomfador de la fira, millor faena de matador de bous i millor estocada: José María Manzanares.

—Trofeu Jaime Marco El Choni al millor toreig de capa de matador de bous: Desert.

—Trofeu Manolo Montoliú al millor picador: Pedro Genís.

—Trofeu Blanquet al millor banderiller en la millor brega: José Manuel Montoliú.

—Trofeu Paco Honrubia al millor banderiller en el millor parell de banderilles: Javier Ambel.

—Trofeu Vicente Zabala a la millor ramaderia: Alcurrucén.

—Trofeu Diputació al millor bou: Monería, de la ramaderia d'Adolfo Martín i torejat en quint lloc per Javier Castaño el dissabte 10 de març.

—Trofeu al torejador de jònecs triomfador de la fira i autor del millor toreig de capa: Román.

—Trofeu al millor jònec: Vejado, de la ramaderia d'El Parralejo, torejat en tercer lloc per Román.

—Millor rellonejador: Diego Ventura.

Escriu Salvador Ferrer
Article publicat en el periòdic El mundo

285-manzanares-1
01 abril 2012
FaceBook  Twitter  

Altres