Canal 9 asfíxia el Bé d'Interés Cultural Immaterial

Canal 9 asfíxia el Bé d'Interés Cultural Immaterial

Les dates i els fets són capritxosos i no entenen de coherència. Puto destí. El 23-F de 2012 es recordarà com el dia en què es va publicar en el DOCV la resolució per la qual es va oficialitzar la declaració dels espectacles taurins a la Comunitat Valenciana com Bé d'Interés Cultural Immaterial: blindatge als bous, en places i carrers. Gran notícia. Excel·lent ha sigut la labor del conseller Serafín Castellano, gran artífex, per la protecció, a més, de les nostres places històriques.

No obstant això, quatre dies abans, diumenge 19, Zabala de la Serna va llançar la primícia en www.elmundo.es: “Canal 9 es baixa del carro de les retransmissions taurines”. Si no haguérem tractat de despertar o avivar alguna consciència, tal vegada ara seria oportunista criticar la decisió. Però, amb tota humilitat, en EL MUNDO Hem posat en alerta sobre les incoherències que Canal 9 i Ràdio 9 han practicat amb els bous, declarat com BIC pel mateix govern responsable de l'ens. Total, que es protegix la cultura del bou per a silenciar-la en els mitjans públics.

Evidentment, no hi hi ha pasta. Però no glop ni em val. Què es va fer per difondre més i millor el toreig quan hi havia metall?

Ara, amb una València per a l'arrossegament per una gestió econòmica esperpèntica, es pot digerir amb una certa docilitat que és un problema de pasta. Però el cas és que l'orgia del balafiament es va a cobrar una altra víctima: la Festa protegida. I entenem, lògicament, que el toreig és secundari quan estan en joc drets prioritaris.

Evidentment, no hi hi ha pasta. Però no glop ni em val. Què es va fer per difondre més i millor el toreig quan hi havia metall? Per quina raó l'any passat es va televisar Mur o Xàtiva i no València al juliol? Per què el programa de bous, gustos al marge, sempre s'ha fet en Punt 2 o Nou 2? Mai han apostat, de veritat, pels bous. I en les roïnes es veuen els amics. Ni en les fires. Ni han sabut aprofitar l'estirada d'un figurant com Ponce, de Chiva (València), 20 anys en la cima. Curiós resulta que RTVE sí que ha sigut una diana molt recorreguda per alguns. Conste en acta, almenys, la nostra protesta en esta Torería.

Esta setmana, de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores, es posen a la venda les entrades soltes per a Falles en les taquilles de la plaça. En Tendido Joven hi hi ha abonaments per 100 euros si eres menor de 35 anys. Si algú se'ls gasta i s'enverina amb el toreig, amb els anys es donarà compte que la inversió, a compte del goig i les emocions, va ser una misèria.

Escriu: Salva Ferrer
Article publicat en el periòdic El món

189-cartel-fallas-1

03 Març 2012
FaceBook  Twitter  

Altres