Cartell de Falles amb Canal Plus i doblet de Ponce, però sense El Juli i Morante

Cartell de Falles amb Canal Plus i doblet de Ponce, però sense El Juli i Morante

El Aula Magna de la Universitat Catòlica de València va acollir la presentació oficial dels cartells de la fira de Falles i de la Mare de Déu dels Desemparats a celebrar en el cós del carrer Xàtiva. L'empresari Simón Casas va capitanejar un acte presidit pel diputat d'Assumptes Taurins, Isidro Prieto, en el que també estaven com a integrants de l'empresa Ignacio Lloret, Santiago López i Enrique Patón, a més de José Vicente Morote, degà de la Facultat de Dret de la Universitat.

Isidro Prieto va realçar el valor de presentar els cartells en una Aula Magna: “Si alguna cosa necessita el món del bou és anar trencant esquemes, quedar-se quiet comporta el perill de ser enrotllats i més si volem que València estiga en l'avantguarda del segle XXI. També, a causa d'un nou context taurí en què l'empresa Alls Sports Media és un actor més de l'entramat taurí, Prieto va assenyalar que ha sigut “conscient del patiment diari de l'empresa per a programar la fira”.

La dissenyadora Paola Dominguín, pintora i filla del mestre Luis Miguel Dominguín i creadora del cartell de Falles li va donar —com a la seua obra— un toc artístic i de color a la convocatòria de premsa i públic. “És tot un honor veure de nou el cognom Dominguín en un cartell taurí”, va remarcar l'autora.

Encara que els cartells ja es coneixien abans de la roda de premsa, en una anàlisi rigorosa de les combinacions no es pot deixar de costat el delicat i complex escenari en què s'ha mogut l'empresa per a confeccionar la fira. Els drets d'imatge dels toreros agrupats en l'anomenat G10, les negociacions a més bandes que mai, els comunicats dels uns i els altres i la pressió dels terminis han planejat en la gestació de la fira. Les Falles cremaven d'urgència perquè el 20 de gener era la data establida com a límit per a presentar els cartells en la Diputació.

I eixe dia, encara no hi havia ni un torero contractat. “Que la venda d'abonaments es poguera iniciar en el dia previst va ser quasi un miracle”, va explicar Simón Casas.

El que subjau i el que es perfila en les primeres fires és que el posicionament del G10 no comporta la consciència de classe. En les fires ja presentades, hi ha toreros del G10 dins i figures que es queden fora, amb i sense televisió, com succeïx a Castelló.

A València, excepte Enrique Ponce, els absents són els toreros amb apoderats independents. Casualitat? Dels socis de Casas a Madrid —Talavante amb Choperita i Manzanares amb Matilla— ningú ha causat baixa. L'empresari francés va deixar caure “la proximitat humana i comercial amb alguns apoderats” si bé va emfatitzar que “no s'ha pres cap mesura repressiva contra ningú”. Respecte a la contractació de Ponce, base de la fira amb dos vesprades, Casas va explicar que la negociació va ser quasi directa amb el propi torero.

De les potes que sostenen el toreig actual, no estan ni El Juli, ni Morante. Estrident és el cas del madrileny, que ha llançat un missatge a la patronal des de Mèxic amb quatre orelles en la Monumental. Costa concebre una fira de màxim nivell com són les Falles sense Juli o sense Morante. D'altra banda, José Tomás podria entrar en els plans de juliol ja sense l'escull de la televisió. Perera, Cayetano o Cèsar Jiménez tampoc faran l'entrada en comitiva al març.

Padilla, un heroi del nostre temps, Manzanares, triomfador del 2011, i Talavante formen un dels cartells forts. Per al 18 de març, històricament una data noble, s'anuncia un cartell de toreros nous en esta plaça i que s'ha guanyat tal noblesa en les arenes: Diego Urdiales, Iván Fandiño i David Mora, que mataran la correguda de Fuente Ymbro, amb el seu plus d'al·licient. Destaca la presència de molt de torero nou en esta plaça: Javier Castaño, Thomas Dufau, Diego Silveti o Jiménez Fortes, a més del valencià David Esteve. El Cordovés i Paquirri, una altra vegada, continuen estirant el flash.

L'elenc ramader és, a més de variat d'encastes, de ferros que entravessen bon moment: Fuente Ymbro, Alcurrucén, Garcigrande i Valdefresno, a més d'Adolfo Martín, el toc torista, Jandilla, Zalduendo i Capea. Les corregudes de jònecs seran de Javier Molina i El Parralejo i Victorino Martín torejarà una correguda en la Fira de la Mare de Déu dels Desemparats que se celebra al maig.

Com en l'edició de 2011, l'estructura de la fira està conformada per huit corregudes de bous, un festeig matinal de piques, dos corregudes de jònecs picades i una sense picar. 

FIRA DE FALLES 2012

—Dissabte, 10 de març. Bous d'Adolfo Martín per a José Calvo, Javier Castaño i David Esteve.
—Domingo 11. Bous de Jandilla per a Manuel Díaz “El Cordovés”, Paquirri i David Fandila El Fandi.
—Dilluns 12. Jònecs de Javier Molina per a Sergio Flores, López Simón i Pascual Javier.
—Dimarts 13. Jònecs d'El Parralejo per a Conchi Rius, Fernando Adrián i Román.
—Dimecres 14. Bous de Valdefresno per a Thomas Duffau, Diego Silveti i Jiménez Fortes.
—Dijous 15. Bous d'Alcurrucén per a Curro Díaz, Matías Tejela i Alberto Aguilar.
—Divendres 16. Bous de Garcigrande per a Juan José Padilla, Manzanares i Alejandro Talavante.
—Dissabte 17. Bous de Zalduendo per a Enrique Ponce, Sebastián Castella i Arturo Saldívar.
—Domingo 18. Bous de Fuente Ymbro per a Diego Ordia'ls, Iván Fandiño i David Mora.
—Dilluns 19. Matinal. Bous de Fermín Bohórquez per a Andy Cartagena, Diego Ventura i Joao Moura fill.
—Dilluns 19. Vespertina. Bous de Capea per a Enrique Ponce, El Cid i Daniel Luque.

MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS

—Dissabte, 12 de maig. Bous de Victorino Martín per al Cid, Juan Bautista i Alberto Aguilar.
—Domingo 13. Jònecs de Nazario Ibáñez per a Cayetano García, Emilio Hortes i Juan Ortega.

Informa: Salva Ferrer
Article publicat prèviament en el periòdic El mundo


11 Febrer 2012
FaceBook  Twitter  

Altres