Balanç taurí de 2011: Manzanares, any I com a Figura del Toreig

Balanç taurí de 2011: Manzanares, any I com a Figura del Toreig

Els polítics, que són més decisius —i nocius— en la Festa del que pareix, s'han encabotat que l'hivern no servisca per a digerir el toreig paladejat en 2011, any que mereix moltes i bones consideracions.

Viure una època esplendorosa amb Juli, Morante i José Tomás en la cúpula del toreig —l'escalafó per a futboleros— És un privilegi que la història realçarà amb el temps. I Ponce resistint-se. I cada any, que si Perera, Castella, Talavante o Manzanares. Cert que hi ha hagut èpoques de major competència directa, d'una plèiade colossal de figures en la cima, però el toreig viu una edat àuria amb dos madrilenys i un sevillà com referents que aglutinen la tauromàquia de tots els temps.

Curiós és que en una temporada amb menys festejos per la crisi, toreros que lluitaven per la permanència han acabat en Champions: David Mora o Iván Fandiño. Amb els recursos que funcionen sempre: apostar davant del bou, quedar-se quiet, jugar les monyiques. En fi, torejar. I sense apoderats aconseguint martingales del sistema. Pujar escalons així té més mèrit encara en el toreig o en la vida.

Novetats sòlides al marge, 2011 ha sigut el gran any de José María Manzanares. Pletòric, cima, regular, artista, de març a octubre. Ací ens hem llevat el barret en enguany apoteòsic, si bé a l'alacantí alguns li anomenat des del seu tercer muladàs vestit de llums.

El seu any ens dóna la raó: en figura ha estat enguany i eixa condició haurà de ratificar-la en 2012. Així és el toreig. Va impactar el sedós concepte de José María en Falles i per eixe camí bell i incontestable va seguir tota la temporada, aclaparador la regularitat. Ha endormiscat la tensió, s'ha temperat molt més i això li ha servit per a torejar amb una rotunditat sublim.

El toreig hi ha fluid seré i natural en les seues monyiques i el toreig que anomenen accessori ho ha fet fonamental. A penes la insinuació del toc, la crossa llisa i dormida espera l'embarcament sense brusquedats. El 2011 es recordarà com l'any en què, com cal, Manzanares es va guanyar l'honor de ser anomenat figura del toreig.

La setmana passada vam contar que Enrique Ponce havia triomfat en Llima i Quito. Doncs bé, l'han declarat triomfador de les dos fires i ja té en el seu enlluernador full de servicis cinc Escapularis d'Or del Senyor dels Milagros i cinc del Jesús del Gran Poder. Ningú té més que el valencià. Encara que Ponce és molt més gran que el seu inigualable palmarés.

Informa: Salva Ferrer

 

15 Gener 2012
FaceBook  Twitter  

Altres