Van un francés, un anglés i un de Galapagar

Van un francés, un anglés i un de Galapagar

De les realitats que un no ha viscut però ha llegit i li han contat, sempre m'ha sorprés que la Fira de juliol de València fóra la més important de la temporada espanyola. Eren altres temps. L'escassetat de recursos, menys ofertes de cultura i oci, menys apartaments en la platja… València ciutat, a més, era escenari del festival estival. Hui en dia, en el Cap i Casal per juliol es produïx una diàspora en l'urbs.

Per això, el fenomen de la resurrecció de José Tomás, enorme fora i colossal dins de la plaça, es recordarà com l'any en què la fira de Sant Jaume va tornar a ser la més important de la temporada. Tot el Planeta Toro va mirar a València.

Durant eixa setmana juliana, es va celebrar en la Universitat Cardenal Herrera-CEU un curs taurí d'estiu titulat Els Bous, símbol de cultura, amb més alumnes matriculats que en altres seminaris que se celebren forçosament amb un quint de plaça. El bou tira també en la Universitat. Fa poc es va plantejar des de Governació la possibilitat d'implantar una càtedra en les universitats valencianes. Tota pedra fa paret, queda molt per construir.

A Xàtiva, el 14 d'agost s'ha programat un cartell amb bous de Sierra Borja per a Vicente Barrera, que es despedix, i els alacantins Francisco José Palazón, que confirma a Madrid el 15, i Alejandro Esplá, que es presenta en eixa plaça.

Els bous no viuen de les administracions ni de les subvencions públiques com diuen els anti, normalment desinformats i sempre malintencionats. I el toreig, com en tantes ciutats espanyoles, ha injectat un pastàs en l'àrida economia valenciana. De dos a tres milions d'euros, ha xifrat la Diputació.

Però la dada és que Simón Casas, que és francés i empresari de València, organitza les seues fires, paga a tot el món i abona un cànon a la Dipu de 360.000 euros més IVA. Res a veure amb l'anglés Bernie Ecclestone, que es porta 18 milions d'euros de la Generalitat en concepte de cànon més un percentatge de les entrades venudes, em conten.

Del paral·lelisme es desprén que això del francés i l'anglés no és, encara que sone, d'acudit. La Festa deixa cada any una ingent aportació a l'economia espanyola. El toreig sempre ha sigut cultura però ara que ja ho és oficialment cal començar a vertebrar les exigències en tots els fronts.

Escriu: Salvador Ferrer Bayarri
www.elmundodelastorerias.com

551-ecclestone

 

28 Agost 2011
FaceBook  Twitter  

Altres