Salut i benestar (2): La grip A

Salut i benestar (2): La grip A

S'ha convertit en una de les majors preocupacions durant els últims mesos. La grip A ha deixat ja desenes de morts en el nostre país i la societat busca respostes. La sèrie “Salut i benestar” dedica el seu segon capítol a esta pandèmia i exposa allò que està en la nostra mà per a enfrontar-nos a la malaltia i contestar a preguntes com esta. Podem evitar una grip?
 

La salut sempre està completament en les teues mans. El nostre sistema immunitari està capacitat per a defendre'ns de les malalties en general, tant de la grip estacional com de la grip A o dels refredats. Dins del nostre sistema immunitari, els aminoàcids tenen un paper clau en les nostres defenses i també és decisiu ingerir una quantitat suficient de proteïnes. Però per a formar el sistema immunitari el cos necessita també zinc.

Com saber si tinc prou zinc?

Només hi ha una manera: mesurar-lo en la sang (1.2-1.7 mg/l). El científic Linus Pauling va descobrir el paper de la vitamina C en les nostres defenses, i hui tots coneixem la importància d'esta vitamina (1-2 mg/l) per a previndre contra els refredats i la grip. En general, prendre totes les vitamines i minerals, així com una alimentació sana són precisos per a un bon funcionament de la ment i del cos i, per tant, de les defenses.

I què més es pot fer?

Exercici físic, per descomptat, doncs està científicament comprovat que augmenta les defenses però també afecta al nostre pensament, ja que l'actitud mental influïx sobre el nostre sistema a l'hora d'evitar malalties. En resum, tenim suficients mesures per a fer les nostres defenses molt, molt forts. Per tant, contagiar-se no és una qüestió d'atzar.

Vacunar-se, és la solució?

El nostre sentit comú ens diu que les mesures mencionades haurien de ser suficients per a no agarrar una grip o una malaltia en general i, sobretot, són accions més sanes, eficaços i sensates que una vacuna. Vacunar-se no garantix no contagiar-se, a més que no sempre estan exemptes de riscos i a vegades no estan disponibles.

Segons les paraules del Doctor Jefferson, del The Cochrane Collaboration, les vacunes contra la grip són menys eficaç en els grups de risc, xiquets i majors de 65. No obstant, són els primers que rebran la vacuna contra la grip A. És una contradicció entre ciència i política. Per què? Tal vegada perquè ens oblidem de les nostres possibilitats, tal vegada per interessos comercials, qui sap. En tot cas, cada un presa la seua pròpia decisió però accepta este suggeriment i fes un experiment: mesura els teus aminoàcids, zinc i vitamina C, fes esport i mantín-te sa.

Informa: Uwe Beck

 692-cochrane_collaboration


Per a més informació sobre el Doctor Jefferson, consulta estes direccions:
http://www.cochrane.org/reviews/en/ab004879.html
http://www.cochrane.org/reviews/en/ab004876.html

 

25 Desembre 2009
FaceBook  Twitter  

Altres