Paratge Natural La Costera

Paratge Natural Municipal La Costera

Descripció:
Compta amb 500.000 m2 protegits per les normes de planejament municipal. Este turó és uns dels contraforts de la Sierra Calderona més pròximes al litoral.
Els materials que la constituïxen daten de l'Era Secundària, concretament del Triàsic, fa 230-195 milions d'anys. Les roques més abundants són els rojos, zircó, entre altres.
La seua vegetació està constituïda, amb poques paraules, per matoll d'arbustos que forma una típica garriga, acompanyada de pins, carrasques, garroferes i oliveres. La flora del turó és típicament mediterrània, estant adaptada a un clima càlid i sec.
Quant a la fauna, és escassa, encara que es poden trobar espècies característiques del matoll mediterrani i aus. Algunes nidifiquen en el paratge i altres simplement van de pas en la seua ruta migratòria. Casualment es pot arribar a veure algun rabosot o un altre carnívor. És una de les zones de major valor ecològic del municipi.

Història:
Destacar que en esta zona antigament es trobaven els polvorins de Riotinto. Construïts al voltant dels anys cinquanta del segle passat, per a fabricar la munició necessària per a armes de foc. En esta dependència també es van fabricar mines antitanc per a l'empresa Cointra SA, mines que les tropes del Consell de Seguretat de l'ONU i dels EUA usaven en la Guerra de Corea.
En l'ultime terç del segle XX van ser rehabilitats, encertadament, amb fins educatius com a escoles taller, blocs modulars, programes de garantia social, etc.
Al setembre del 2005 va ser declarat per la Generalitat Valenciana com a Paratge Natural Municipal.

 

costera

Altres