La màgia de Vicent Salvador revela l'altra imatge de Josep Mª Ribelles

La màgia de Vicent Salvador revela l'altra imatge de Josep Mª Ribelles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vicent Salvador, fotògraf, s'ha sumat a la Setmana del Llibre amb una exposició en la Casa de Cultura on s'arrepleguen fotografies del poeta local Josep Mª Ribelles (que va faltar fa deu anys) durant les tertúlies literàries que se celebraven en la dècada dels noranta en el Django's. L'exposició es va inaugurar el passat 27 d'abril amb assistència de nombrós públic i familiars de l'homenatjat. Vicent Salvador ens revela les claus d'este treball que combina fotografia, arqueologia, literatura i la màgia de la nit.

*****

-Com se't va ocórrer esta exposició de fotos?

-La idea de treballar en este projecte naix a partir de la necessitat digitalitzar tot el material analògic que tinc, que és molt nombrós. Repassant els negatius vaig descobrir fotos a les quals no havia prestat atenció abans.

-Entre elles les tertúlies literàries de Django's.

-Entre els anys 1991 i 1996, vaig estar cada dimecres a la nit col·laborant en les Nits màgiques del Django's, un lloc emblemàtic per ser l'únic local alternatiu de Puçol on es realitzaven activitats culturals de qualsevol tipus: tertúlies, exposicions, concerts... Concretament les nits dels dimecres es realitzaven presentacions d'obres literàries d'autors valencians.

-Josep Mª Ribelles era assidu d'estes tertúlies?

-Efectivament, allí va ser on vaig conéixer Ribelles com a participant en moltes d'estes nits. Llavors era professor de la Universitat, però també estava escrivint, era un lector incansable i, sobretot, era un gran conversador sobre temes literaris.

-I allí estava Vicent Salvador com a cronista gràfic.

-Durant aquelles nits vaig estar retratant a quasi tots els participants en les tertúlies. Com era una càmera analògica venia a gastar un carret de trenta-sis fotos per nit,  pel que al cap de cinc anys, en el que van desfilar més de seixanta autors, la documentació era molt extensa. Eixe arxiu és el que estic digitalitzant ara.


-Així arribes a la conclusió que eixe material cal divulgar-lo?

-El procés de digitalització és un treball molt laboriós, ja que cal treballar negatiu a negatiu. Revisant cada fotograma detalladament comence a tindre una percepció més global del valor d'eixe material. És ahí quan descobrisc fotografies a les quals abans no havia prestat atenció i és també

05 Maig 2007
FaceBook  Twitter  

Altres