Trotafons, quan la neteja i la conservació del fons marí és un esport

Trotafons, quan la neteja i la conservació del fons marí és un esport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trotafons és un club de busseig que reivindica un esport més sa i menys cruel: captura d'espècies amb càmera de fotos, no amb arpons, neteja de fons marins i, sobretot, gaudisca d'un paisatge que molt pocs coneixem, el fons dels nostres mars.

El passat 1 de maig, el club de busseig Trotafons de Puçol va participar en la segona jornada de Neteja dels Fons d'Orpesa. Deu van ser els bussejadors del club que es van desplaçar fins a la població castellonenca i van compartir el dia amb altres setanta esportistes arribats de tota la Comunitat Valenciana per a ajudar a mantindre més net el fons marí de la zona.

''Desgraciadament, el temps no va acompanyar'' -informa Ximo Huerta, president del club-. ''El mar estava molt alterat i açò dificultava molt les tasques de localització de fem en el fons marí''.


La neteja del fons marí, una labor a què es presta poca atenció però que estos esportistes, que van crear Trotafons fa dos anys, tenen present des de la posada en marxa del club. Els vint-i-nou bussejadors federats, que tenen la seua seu en La Costera i dediquen bona part del seu temps a impartir cursos d'1, 2 i 3 estrelles, però no obliden les eixides contínues a les aigües de la Comunitat Valenciana: ''al maig hem estat a Orpesa i també eixim cada quinze dies a les aigües de Puçol; al juny anirem a les illes Columbrets i al juliol a la reserva natural de Tabarca, a Alacant''.

Cada mes visiten una reserva marina, però, a més, practiquen amb l'exemple: cada vegada que se submergixen en una zona, incloses les aigües que hi ha enfront de la platja de Puçol, col·loquen una boia que subjecta una malla i aprofiten per a netejar els fons marins, perquè estos no poden amb tot el que allí s'aboca i, segons el president, ''fins ara no s'ha tingut consciència del mal estat del fons del mar''.

Així, de forma callada, mes a mes, els components de Trotafons van netejant les zones que visiten i, si sorgix alguna jornada solidària, allí es presenten per a ajudar en la neteja de qualsevol platja valenciana. Ells defensen a ultrança el paisatge marí, de la seua neteja i, per descomptat, de la conservació de les espècies existents, per això no entenen que s'anomenen esportistes a aquells bussejadors que es dediquen a matar com més peces millor.

''No estem en contra d'immersions controlades per a consumir els peixos que es cacen, però hui en dia és una barbaritat matar per matar. Ja hi ha concursos en què es puntuen les fotos de les distintes espècies que un veu en el fons del mar i aconseguix fer-los una foto, això és molt més sa i servix igualment per a demostrar la perícia d'un bussejador. A eixe tipus de safari fotogràfic í que el considerem un esport, la resta és una matança'', resumix Ximo Huerta.

 

15 Maig 2007
FaceBook  Twitter  

Altres