Una exposició sobre el penal de Sant Miquel dels Reis obri al Setmana Republicana

Una exposició sobre el penal de Sant Miquel dels Reis obri al Setmana Republicana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per tercer any se celebra a Puçol la Setmana Republicana. Enguany, les activitats se centren en l'Espai Social La Barraca del 3 a l'11 de maig. La setmana va començar amb una exposició fotogràfica i inclourà dos conferències i una projecció en DVD.

Encara que la Setmana Republicana se celebra enguany a Puçol del 3 a l'11 de maig, prèviament, el dissabte 14 d'abril, com ja és habitual, l'alcalde Juan Manuel Busto va estar en el cementeri de Paterna per a depositar una corona en record dels republicans afusellats. Va ser un acte emotiu que cada any compta amb major participació.

L'exposició Imatges de la pres de Sant Miquel dels Reis, que roman exposada del 3 a l'11 de maig, consta de díhuit fotografies i tres panells explicatius en què es detalla l'evolució del recinte que hui és la Biblioteca Valenciana, però que en el seu moment va ser la presó del règim franquista on s'acumulaven presos republicans.


''I no sols estaven tancats, sinó que molts van morir allí'' -explica Juan Manuel Busto-. ''Això sí, la versió oficial del règim sempre va ser que havien perdut la vida per malalties com a tuberculosi, meningitis, càncer o peritonitis. Mai es va parlar de tortures o afusellaments''.

Junt amb les fotografies que arrepleguen alguns moments de la vida quotidiana en la presó de Sant Miquel dels Reis s'exhibixen dos textos: un de Manuel García Cocharán i un altre de Carlos Llorens, ambdós expliquen al visitant ocasional alguns detalls d'eixa altra realitat que no arreplega la ''història oficial''.

Completa l'exposició una bandera republicana junt amb un ampli llistat de republicans que van entrar en Sant Miquel i no van eixir amb vida. Amb cada nom, eixa ''malaltia oficial'' que va ser la causa de la seua mort.

L'exposició ha sigut cedida per Biblioteca Valenciana i està oberta totes les vesprades en l'Espai Social La Barraca, fins a l'11 de maig. L'entrada és gratuïta.

Durant la setmana també se celebren dos conferències el 8 de maig: una de Ricard Camil Torre Fabra sobre La repressió franquista en el País Valencià, i una altra de Vicent Sampedro titulada La persecució dels maçons valencians a la postguerra.

Finalment, el dimecres 9 es presenta la Comissió de la Veritat acompanyada de la projecció del DVD La Comissió en el Palau de Congressos.

 

22 Maig 2007
FaceBook  Twitter  

Altres