Els ecologistes de Puçol netegen el Molí de Vent per quart any consecutiu

Els ecologistes de Puçol netegen el Molí de Vent per quart any consecutiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amb el lema Per un poble més net, per un patrimoni més viu, el Grup Ecologista de Puçol La Costera va convocar el passat 26 de maig la IV Jornada de Neteja del Molí de Vent, l'edifici més antic de Puçol. La neteja es va centrar, igual que l'any passat, en l'entorn del molí, una zona que des de fa anys s'utilitza com a abocador il·legal.

Runes de la construcció, mobles, electrodomèstics, pneumàtics de cotxes, matalafs, caixons, garrafes i tot tipus de desperdicis. Açò és el que es pot trobar en l'entorn del Molí de Vent de Puçol, la construcció més antiga d'este municipi de l'Horta. Per això, des de fa quatre anys, els membres del Grup Ecologista de Puçol La Costera  realitzen la neteja d'este paratge. El president d'este col·lectiu ecologista, Lucas Marín, explica que ''vam començar amb la neteja de l'edifici i després de quatre anys podem dir que el molí està net''. No obstant, Marín lamenta que ''l'entorn del molí seguix degradant-se ja que s'ha convertit en un abocador il·legal a pesar de l'existència de l'ecoparc municipal''.


Amb esta iniciativa els ecologistes de Puçol pretenen conscienciar a la resta de veïns del seu municipi i especialment als polítics locals perquè prenguen mesures per a protegir este paratge singular de la població. ''Fa dos anys l'ajuntament va restaurar el Molí de Vent, ara esperem que facen el mateix amb la muntanya en què es troba situat'', afirma el president del GEP La Costera. ''El nostre objectiu és que tots els ciutadans de Puçol podem visitar el molí sense tindre que botar portes i esquivar runes'', explica Marín. Encara que com ell mateix ens explica l'objectiu ''encara està lluny''. ''El fem que vam arreplegar l'any passat encara està en el mateix lloc on la deixem, ja que l'Ajuntament, que s'havia compromés a arreplegar-la, no ho ha fet'', diu el president del GEP La Costera . Segons fonts del Consistori, ''el fem es troba en una parcel·la privada i per això no poden entrar a retirar-la''.

Una constant degradació

Un quilòmetre a l'oest del nucli urbà de Puçol s'alça el Molí de Vent, l'edifici més antic d'este municipi de l'Horta Nord, ja que alguns estudiosos daten la seua construcció sobre el segle X. Es tracta, a més, d'un dels pocs molins d'estes característiques que encara queden en la Comunitat Valenciana. No obstant, el Molí de Vent, un dels símbols culturals i històrics de Puçol, ha patit des de fa més d'un segle un continu procés de degradació des que va deixar de funcionar a mitjan segle XIX. Abandonat i fora de funcionament, a punt va estar de desaparéixer amb la construcció del bypass, ja que l'itinerari inicial de la A-7 li passava per damunt.

Posteriorment, les gestions de l'ajuntament van aconseguir salvar el molí, però no tota la muntanya sobre la qual s'alça. A més, l'entorn del Molí de Vent ha sigut durant anys utilitzat com a abocador municipal fins a finals de la dècada dels noranta. Actualment

30 Juny 2007
FaceBook  Twitter  

Altres