La segona Setmana Republicana homenatja els guerrillers que van lluitar contra el règim franquista

La segona Setmana Republicana homenatja els guerrillers que van lluitar contra el règim franquista

Tres actes en públic en un sol dia pot paréixer molt sobretot si els protagonistes són jubilats. Però per a Matías, Chaval i Carrete, tres dels guerrillers que van lluitar contra el règim de Franco, recuperar la memòria no és ni de bon tros una tasca dura, u fins i tot diria que es prenien la labor amb autèntic plaer. Per això, després d'haver xarrat amb els alumnes de l'institut al matí i haver firmat en el Llibre d'Or de la Vila de Puçol al migdia, estos infatigables lluitadors encara tenien ganes de continuar transmetent experiències i durant més de dos hores van estar compartint els seus records i les seues reflexions amb un centenar de veïns de la població que es van citar en l'Espai Social La Barraca.

Oficialment, els actes de la segona Setmana Republicana organitzada per l'Ajuntament de Puçol finalitzaven el dissabte 1 d'abril, en la Casa de Cultura, amb l'obra de teatre Sang roja d'Hibiscus Teatre. No obstant, molt bé es podria considerar l'últim acte protagonitzat pels tres guerrillers, la vesprada del divendres 31 de març, com el colofó a una programació pensada per a recuperar la memòria històrica.

L'Espai Social La Barraca acull en estes dates una exposició realitzada en col·laboració amb l'associació Gavella Verda, en la que s'arrepleguen algunes fotografies i documents molt significatius sobre el que va ser el paper de la guerrilla en la postguerra espanyola. Per això, era un lloc ideal per a comptar amb la presència en viu de tres d'estos guerrillers: Pedro Alcorisa (nom de guerra: ''Matías''), José Manuel Montorio (àlies ''Chaval'') i Eulalio Barroso (''Carrete'' en la seua vida com a guerriller).

Rodejats de testimonis gràfics i amb una enorme bandera republicana que presidia la sala, invitats i públic van participar en una sessió doble: la primera part va consistir en una documentadíssima exposició a càrrec de Salvador F. Cava, en la qual va donar un repàs exhaustiu a la labor dels guerrillers de Llevant; a continuació, el testimoni viu de tres d'estos guerrillers, amb paraules a vegades entretallades per l'emoció, però amb una enorme lucidesa. Tots ells des de la mirada atenta d'Enrique Donate, presentador de l'acte i comissari de l'exposició Imágenes de la guerrilla.

Com ja va succeir en l'acte matinal, ''Matías'' va insistir en el fet que la guerrilla va ser un moviment que es va mantindre en el temps sobretot gràcies als punts de suport, d'ací que la Guàrdia Civil intentara des del primer moment destruir-los per a acabar amb les provisions i medicaments per a la gent de la muntanya: ''en un primer moment van acabar amb els punts de suport directament, aplicant-los la Llei de Fugues. Després, van emprar una altra tàctica, subornaven els punts de suport que podien, i com eren gents que ja estaven esgotades i molt vigilades pels seus enemics, a vegades acabaven cedint... A pesar de tot, si no hagueren existit la guerrilla no hauria sobreviscut ni quatre dies en la muntanya''.


Criat a Extremadura i llançat al muntanya per la presència pròxima de guerrillers, ''Carrete'' va recordar com en 1945 el Partit Comunista d'Espanya, des de la seua seu a França, va intentar organitzar la guerrilla en divisions, aplicant estructures rígides, una cosa que només va durar un temps perquè xocava amb la realitat de la vida en la muntanya. De fet, ''Carrete'' recorda de forma més afectuosa l'organització de la guerrilla en els primers temps: ''cada grup anava al mas corresponent a per menjar i queviures. Durant any i mig, la vida en la muntanya va ser un paradís per a un xaval com jo, que llavors tenia setze anys''.

Com ja havia succeït en la sessió matinal amb els estudiants de l'institut, ''Chaval'' va tornar a demostrar que continua sent una persona amb un esperit jove i batallador, bé que el malnom de guerra li ve com l'anell al dit. A més de recordar la seua labor com a encarregat d'evacuar les guerrilles en 1952, ''Chaval'' va rememorar amb tot luxe

07 abril 2006
FaceBook  Twitter  

Altres