El GEP La Costera convoca una jornada de neteja al Molí de Vent el dilluns de Sant Vicent

El GEP La Costera convoca una jornada de neteja al Molí de Vent el dilluns de Sant Vicent

Amb el lema ''Per un poble més net, per un patrimoni més viu'' el Grup Ecologista de Puçol La Costera ha organitzat una jornada de neteja col·lectiva a l'entorn del Molí de Vent per al pròxim dilluns de Sant Vicent. L'organització ecologista del nostre poble convida a tots els habitants de Puçol preocupats pel patrimoni cultural i mediambiental del nostre municipi a participar en esta jornada de neteja que el Grup Ecologista de Puçol La Costera realitza des de fa tres anys.

Tots els puçolencs i puçolenques que vulguen contribuir a la conservació del patrimoni cultural i mediambiental del nostre poble tenen una cita el pròxim dilluns 24 d'abril, dia de Sant Vicent, a les 10:30 del matí al Molí de Vent de Puçol. Esta és la data que el Grup Ecologista de Puçol La Costera ha escollit per a realitzar la III Jornada de Neteja del Molí de Vent, un dels símbols culturals i històrics més importants del nostre poble. L'activitat convocada pels ecologistes de Puçol consistirà en la neteja col·lectiva de la muntanya on es troba el Molí de Vent, una muntanya que durant anys va ser utilitzada com a femer municipal i que encara hui algunes persones utilitzen com a abocador a pesar de l'existència de l'ecoparc municipal.

L'objectiu que perseguix el Grup Ecologista de Puçol La Costera amb esta jornada de neteja col·lectiva és, com explica el seu president Lucas Marín, ''que tots els habitants de Puçol puguem gaudir del Molí, que és la construcció més antiga que hi ha al poble, sense que la brutícia i el fem taquen la seua visita''. Lucas Marín lamenta que ''la neteja del Molí estiga convertint-se en una de les activitats clàssiques de la nostra organització, ja que això implica que el Molí encara està brut''. No obstant, el president de l'associació ecologista del nostre poble destaca que ''les dues jornades de neteja col·lectiva anteriors ja han començat a donar els seus fruits, ja que cada vegada ens trobem amb menys fem a l'entorn del Molí i l'any passat l'Ajuntament va restaurar els murs del Molí''.

Tot el material (guants, bosses de fem...) necessari per a la neteja col·lectiva de l'entorn del Molí de Vent serà facilitat pel Grup Ecologista de Puçol La Costera. Des de l'associació ecologista es convida que tots els interessats en esta jornada de neteja col·lectiva es desplacen fins al Molí de Vent en bicicleta. L'Ajuntament de Puçol s'encarregarà de la recollida del fem arreplegat a l'entorn del Molí de Vent i del seu posterior trasllat a l'ecoparc municipal.


El Molí de Vent patix des de fa més d'un segle una constant degradació

A un quilòmetre a l'oest del nostre poble s'alça el Molí de Vent, l'edifici més antic que es conserva a Puçol, ja que alguns estudiosos daten la seua construcció entorn al segle X. Es tracta, a més a més, d'un dels pocs molins d'estes característiques que encara queden al País Valencià. Però, el Molí de Vent, un dels símbols culturals i històrics més importants de Puçol, ha patit des de fa més d'un segle un continu procés de degradació des que va deixar de funcionar a mitjan del segle XIX. Des de llavors el Molí de Vent ha estat abandonat i a punt va estar de desaparèixer amb la construcció del bypass, ja que l'itinerari inicial de la A-7 passava per damunt seu. Finalment les gestions de l'Ajuntament aconseguiren salvar el Molí de Vent però no tota la muntanya sobre la qual s'alça. A més a més, la muntanya on es troba el Molí de Vent ha sigut durant anys utilitzada com a femer municipal fins a finals de la dècada dels noranta.

Tot açò ha propiciat la seua degradació, una degradació que el Grup Ecologista de Puçol La Costera denuncia des de fa tres anys amb la Jornada de Neteja col·lectiva del Molí de Vent. L'any passat l'Ajuntament, aprofitant una subvenció de 18.000 euros de la Diputació de València, va restaurar els murs del Molí de Vent i va enreixar les seues entrades per a evitar la seua ocupació per part de coloms i d'intrusos. Per al Grup Ecologista de Puçol La Costera ''esta primera restauració del Molí va ser una bona notícia,

23 abril 2006
FaceBook  Twitter  

Altres