Sis-centes persones celebren la declaració de La Costera com a paratge natural

Sis-centes persones celebren la declaració de La Costera com a paratge natural

Els veïns de Puçol solen reunir-se un dia de primavera en la muntanya de La Costera, per a respirar aire pur, disfrutar del sol i replantar una part d'esta finca municipal amb pins i altres espècies autòctones. Enguany, a més, se celebrava que per fi La Costera ha sigut declarada paratge natural, pel que la jornada tenia un caràcter especial.

De fet, ja no es pot parlar d'eixe tradicional Dia de La Costera. La declaració el passat 25 de setembre, per part de la Generalitat Valenciana, de La Costera com a paratge natural comporta entre altres mesures de protecció que no es puga encendre foc, és per això que les olles van ser substituïdes per entrepans de llomello amb tomaca, en un dia que, a pesar de les amenaces climatològiques, va acabar sent absolutament primaveral.

''Les sis-centes persones que s'han reunit han disfrutat d'un dia excel·lent'' -declara el regidor de Participació Ciutadana, Juan Enrique Claramunt-. ''De totes maneres, si calguera destacar alguna cosa seria la gran participació dels xiquets, que amb els jocs i les activitats a l'aire lliure estan descobrint que la muntanya pot ser divertida i, de fet, és part del patrimoni que heretaran''.

En una línia semblant es mostrava Lucas Marín, president del Grup Ecologista de Puçol La Costera, qui va estar tota la jornada col·laborant en les activitats d'animació i repartint informació sobre les quartes Jornades Ecològiques, que se celebraran a Puçol del 15 al 20 de maig. des del seu punt de vista, ''hem de recuperar el costum de pujar a la muntanya, com es feia tradicionalment en Pasqua. Este dia és una gran idea, sobretot perquè els xiquets disfruten d'uns jocs molt més sans que la PlayStation i semblants''.

I és que els jocs per als més menuts van ser els grans protagonistes del matí. Verónica, Alejandra, Soraya i Mª José, quatre monitores que es van encarregar que no hi haguera un sol xiquet avorrit i, a base d'imaginació i propostes lúdiques, ho van aconseguir: tallers de dibuix, construcció de titelles, crear un Cespín particular (un nino farcit de llavors de gespa el pèl del qual créixer al ser regat), un paracaigudes gegant, llançaments a diana i, com no podia ser de cap altra manera, cançons infantils, van ser part de la seua variada proposta.


''Estem acostumades a treballar en tot tipus d'activitats per als més menuts, però vindre a La Costera és una cosa especial'' -confessa Mª José Palmero, la coordinadora del grup-. ''L'any passat ja vam estar en esta celebració amb molts jocs i enguany jo destacaria el gran interés dels xiquets, no sols en els jocs, sinó també a l'hora de plantar arbres''.

Una plantació controlada que va començar al migdia i en la que pràcticament van participar tots els assistents, proveïts del plançó, l'aixada i l'aigua per a regar uns pins que ja comencen a ser habituals en la vessant de la muntanya, una cosa fonamental per al regidor de cultura, Salvador Claramunt: ''la replantació d'arbres en La Costera és part de l'encant d'este dia. El nostre treball ha de seguir en esta línia de recolzar que un espai que per fi està protegit ara vaja creixent i siga, efectivament, el pulmó verd de tota la població''.

Però plantar arbres obri la gana, d'ací que Ximo Galcerá, regidor de patrimoni, destaca la necessitat eixes ''altres activitats'' que fan d'este dia una jornada inoblidable: ''fa molts anys que pugem per a disfrutar de la tertúlia amb els amics, dinar en família i, si el temps ho permet, una xicoteta sesta. Tot això també forma part de l'encant d'este dia, una jornada que ens ensenya a disfrutar de l'únic paratge natural que tenim''.

El gaudi serà m

09 Maig 2006
FaceBook  Twitter  

Altres