L'Horta Nord, Camp de Morvedre i Camp de Túria compartiran un canal de Televisió Digital Terrestre

L'Horta Nord, Camp de Morvedre i Camp de Túria compartiran un canal de Televisió Digital Terrestre

Per a estudiar quin model de televisió volen posar en marxa de forma conjunta, es van reunir el passat 9 de maig els alcaldes de deu poblacions que van a haver de compartir un mateix canal: Alba, Bétera, Burjassot, El Puig, L'Eliana, La Pobla de Vallbona, Llíria, Riba-roja, Sagunt i Puçol. La trobada es va celebrar en l'Ajuntament de Puçol i amb posterioritat van visitar les instal·lacions de l'Emissora Municipal de Televisió de Puçol, una de les poques existents d'este tipus en estes poblacions.

La nova Llei de Televisió Digital Terrestre obliga que les poblacions interessades a tindre la seua pròpia televisió local s'integren en un canal que a l'efecte s'establix a l'hora de dividir en cada zona els canals existents. Dit d'una altra manera, en poc de temps desapareixeran les televisions locals existents per a aparéixer unides en forma de televisió comarcal o una cosa pareguda.

La llei ha volgut que la quadrícula traçada sobre un mapa una en un mateix canal a poblacions de tres comarques: l'Horta Nord, Camp de Morvedre i Camp de Túria. Esta situació dificulta encara més la possibilitat d'arribar a un model únic i consensuat per a estes poblacions, ja que inclús la seua idiosincràsia i els seus costums varien molt d'una comarca a una altra.

''Hem de posar en marxa un consorci que siga el que gestione esta nova televisió'' -afirma l'alcalde de Puçol, Juan Manuel Busto-. ''I hem de fer-ho prompte, ja que inicialment havia d'estar en marxa el 18 de maig, encara que la Generalitat ja ha anunciat que s'amplia el termini fins a finals d'any''.

A pesar de tot, el termini és breu. No sols cal posar-se d'acord amb tots els ajuntaments que desitgen sumar-se a la creació d'un canal comú per a emetre per Televisió Digital Terrestre, sinó que cal crear uns estatuts que siguen aprovats en cada un dels pobles pel ple municipal i, després, posar en marxa el consorci i que este gestione la futura televisió.


De fet, ja hi ha uns estatuts que, segons Busto, ''es van elaborar de forma precipitada perquè el marge que ens deixava la llei era molt curt. Ara que s'ha ampliat, anem a millorar-los''. Entre les millores que proposa l'alcalde de Puçol es troba que els consellers que formen part del consorci no siguen un per població, sinó un per cada deu mil habitants, el que redundaria en una major pluralitat de l'òrgan directiu.

Encara que l'autèntic cavall de batalla no serà la composició del consorci, sinó la distribució de la programació: per a un públic habituat a tindre tots els dies la seua emissió local (com succeïx a Puçol, Riba-roja i La Pobla de Vallbona, que tenen televisió municipal), serà molt fort comprovar que no tots els dies s'emet exclusivament del seu poble, sinó que hi ha també notícies i reportatges de les altres poblacions que compartixen el mateix canal.

''Però la llei és la llei i cal complir-la'' -finalitza l'alcalde de Puçol-. ''De moment estem treballant per a crear el model de televisió conjunta, mentres mantindrem la nostra televisió en marxa i, quan arribe l'hora de l'apagada analògica i podem emetre únicament en digital, intentarem que Vídeo Industrial Puçol siga una de les productores que subministren continguts a la nova televisió, amb això no es perdran ni les instal·lacions ni els llocs de treball''.

17 Maig 2006
FaceBook  Twitter  

Altres