En les quartes jornades ecològiques tot es mou entorn d'una paraula: reciclar

En les quartes jornades ecològiques tot es mou entorn d'una paraula: reciclar

El dilluns 15 de maig s'inauguraven les quartes jornades ecològiques, organitzades pel Grup Ecologista La Costera i l'Ajuntament de Puçol, amb una exposició titulada Terra Bruta i un programa d'activitats més ampli i ambiciosos que en edicions anteriors.

''La paraula reciclar està molt de moda, però és molt poc practicada; en el dia a dia es recicla molt poc i hem d'aprendre a ser més respectuosos amb el medi ambient''. Amb estes afirmacions tan contundents, el regidor de medi ambient, Mariano Sanchis, exposava la necessitat estes jornades centrades en el reciclatge.

I ho feia en l'Espai Social La Barraca, durant l'acte d'inauguració de l'exposició Terra Bruta: una col·lecció de vint-i-nou fotografies degudes a Javier Segòvia, membres d'Ageval i dos components del Grup Ecologista La Costera, Lucas Marín i Aitor Besalduch. L'exposició arreplega algunes imatges molt significatives respecte de la poca atenció que tenim els valencians a l'hora de reciclar i respectar el medi ambient.

A més de l'exposició, Miguel Crespo va presentar el programa d'actes per a esta setmana, que inclou tallers matinals en els col·legis públics, presentació de les enquestes realitzades entre empresaris i comerços de la població, sengles ponències a càrrec d'Ageval i Acció Ecologista Agró i, com a colofó, un gran dia de festa, el dissabte 20, amb marxa cicloturista, mercat ambulant, mural, taules informatives i música per al punt final.

''Hem inclòs el tancament simbòlic dels abocadors existents en la població i la visita a l'ecoparc per a intentar sensibilitzar els veïns que estem en el segle XXI'' -assenyalava Lucas Marín, president del grup ecologista de Puçol-. ''Hem d'anar buscant solucions per a evitar que els veïns continuen anant als abocadors a tirar coses, cosa que abans era normal, però ara no es poden abandonar els residus en qualsevol part, tenim l'ecoparc i altres llocs apropiats''.


Una labor de sensibilització en què també va insistir Juan Manuel Busto, alcalde de la població, que va assistir com invitat a la inauguració de les jornades. En la seua intervenció va lamentar que continue havent-hi gent que ''utilitza qualsevol lloc com a abocador'', alhora que lamentava ''no tindre un policia darrere de cada ciutadà'', un tema inviable per a qualsevol municipi ja que el més important és realitzar esforços per a conscienciar els ciutadans.

Com a punt final a l'acte d'inauguració, Mariano Sanchis va insistir en la importància d'un ecoparc que no sols està destinat als veïns, sinó també a les empreses que tenen els permisos pertinents, i va insistir en el fet que la formació i informació són les claus per a augmentar el reciclatge en un futur pròxim, d'ací que s'estiga treballant durant les jornades amb els alumnes d'ensenyança primària dels col·legis públics. A més, va destacar dos actuacions recents dutes a terme per l'Ajuntament i que demostren l'interés amb què s'estan abordant els temes mediambientals: ''ja que hem posat en marxa el sistema de gestió mediambiental en la platja, per a aconseguir una qualitat de l'aigua i de l'arena; i, d'altra banda, s'ha aconseguit que La Costera siga declarada Parc Natural, el que suposa un gran èxit per a la població''.

21 Maig 2006
FaceBook  Twitter  

Altres