Eliminant barreres comunicatives

Eliminant barreres comunicatives

Les vint-i-cinc jóvens que han treballat durant dos mesos en l'aprenentatge de la llengua dels signes, a través d'un curs impartit per la FESORD (Federació de Sords de la Comunitat Valenciana) van rebre els seus diplomes el 2 de desembre.

Va ser un acte senzill, com ho ha sigut tot el curs impartit durant els matins dels dissabtes en la Casa de Cultura. Com una pràctica més per a aprendre a comunicar-nos sense utilitzar la veu, alumnes i professora van estar explicant al regidor de Joventut quins eren els noms ''de guerra'' que tenien en classe cada una d'elles: va ser una forma simpàtica de repartir els diplomes i, al mateix temps, motivar el regidor sobre la necessitat aprofundir en este tipus d'iniciatives.

''Este equip de govern està molt sensibilitzat sobre la integració de persones amb impediments'' -va destacar el responsable de Joventut, Salvador Claramunt-. ''No sols estem treballant per a eliminar barreres arquitectòniques, sinó també estem intentant que els discapacitats sensorials porten una vida més normal, d'ací este tipus de cursos, que ens ensenya als altres a treballar amb persones sordes''.

Sordes, no sordmudes. Eixa és la major insistència de la professora, Esther Coll, experta a formar monitors, professors i mediadors de qualsevol tipus ''perquè siguen capaç de comprendre la llengua dels signes i així faciliten la presència de persones que no poden escoltar en les activitats habituals que s'organitzen en el poble''.


I és que moltes vegades és un problema de decisió, perquè les alumnes que han participat en el curs asseguren que aprendre esta llengua és fàcil, ''el que passa és que no et llances de colp i volta a intentar comunicar-te amb un sord si no tens una formació prèvia'', afirma Pilar Rojas, una de les jóvens titulades que valora sobretot el caràcter pràctic d'este curs, ''ja que no agarrem apunts, perquè hem d'estar mirant tot el temps, així que ho guardes en la memòria i després, a casa, és necessari practicar per a no oblidar el que aprén cada dia''.

Una pràctica que podran realitzar també en la Casa de Cultura, perquè a petició de les vint-i-cinc alumnes participants i també per a donar una oportunitat a la qual han quedat en llista d'espera, el regidor de Joventut es va comprometre durant l'entrega de diplomes que el curs tindrà continuïtat: serà a partir de febrer i, probablement, amb dos nivells distints, un per als ja iniciats i un altre per als que s'enfronten per primera vegada a la tasca d'eliminar les barreres de comunicació existents en la nostra vida quotidiana.

15 Desembre 2006
FaceBook  Twitter  

Altres