Les associacions de Puçol, també contra l'AVE

Les associacions de Puçol, també contra l'AVE

La campanya en contra del traçat de l'AVE proposat pel Ministeri de Foment continua creixent dia a dia, i a ella se sumen nous ajuntaments i nous col·lectius. El dimarts 12 de desembre, en el saló d'actes de la Casa de Cultura de Puçol, els col·lectius de la població també van dir no a l'actual proposta del tren d'alta velocitat entre València i Castelló.

Després de conéixer-se en els ajuntaments de l'Horta Nord, el passat 23 d'octubre, l'estudi definitiu plantejat pel Ministeri de Foment per al traçat de l'AVE entre València i Castelló al seu pas per l'Horta Nord, les protestes han anat creixent: primer van ser els ajuntaments a títol individual, més tard de forma col·lectiva i, finalment, el teixit social també s'ha posat en marxa en contra d'este projecte.

La Casa de Cultura va ser el marc triat per l'equip de govern de Puçol per a convocar als clubs i associacions de la població per a explicar-los per mitjà d'un vídeo realitzat per l'Emissora Municipal de Televisió i un PowerPoint presentat per l'alcalde quins havien sigut els passos donats en este procés que va començar al maig del 2001, quan Foment va preparar el seu primer estudi.

Juan Manuel Busto va insistir en tota la vetlada en la importància de treballar tots junts, tant a nivell de poble com a nivell de comarca, subratllant que en el ple municipal hi havia hagut unanimitat quant a l'oposició al traçat i a presentar un contenciós-administratiu en contra del projecte.

Al mateix temps, va demanar el suport dels veïns i que estos inicien actuacions encaminades a fer sentir la seua veu en contra d'este AVE, per al que es va oferir a actuar d'intermediari amb altres associacions de poblacions com Meliana, que ja han iniciat les seues mobilitzacions de protesta: ''si cada poble fa la guerra pel seu compte, Foment no ens tindrà en compte, però si anem junts no li quedarà més remei que atendre les nostres peticions''.


En el seu breu i documentada intervenció, el regidor d'Urbanisme, Mariano Sanchis, va realitzar un senzill però contundent repàs als problemes que el traçat que proposa este estudi informatiu generarà a Puçol: ''un talús de deu metres d'altura suposa l'ocupació de l'horta, el canvi de règim dels vents de Llevant, barreres per a provocar inundacions amb l'aigua de pluja, un enorme impacte acústic si passa l'AVE tan prop de la població i, finalment, impedirà el creixement urbanístic del nucli urbà''.

En definitiva, va considerar que l'únic criteri que havia tingut en compte el ministeri per a triar el traçat havia sigut l'econòmic, ''quan s'ha de tindre en compte molts altres factors abans de decantar-se per una opció o per una altra''.

Completaven la taula Ximo Galcerá, regidor d'Hisenda, i Salvador Claramunt, responsable de Cultura i Servicis Socials, qui va destacar la importància de les dates: ''perquè encara estem a temps d'impedir este projecte tan nefast per a Puçol si la societat civil es mobilitza i ens ajuda''.

A l'oferiment dels quatre portaveus es van sumar altres representants dels col·lectius locals presents, els que van destacar en el col·loqui la importància de treballar junt amb altres col·lectiu de la comarca i la necessitat conéixer a fons les distintes alternatives que estan pensant els ajuntaments a l'hora de presentar alternatives al ministeri, fonamentalment eixe traçat per l'interior que es va a sol·licitar novament a la Universitat Politècnica de València.

14 Desembre 2006
FaceBook  Twitter  

Altres