“El passerell”: vint-i-cinc anys ensinistrant pardals cantors

“El passerell”: vint-i-cinc anys ensinistrant pardals cantors

Durant les festes populars i patronals, el pati del col·legi públic La Milotxa va acollir una exposició conjunta del club de bonsai i de l'associació ornitològica “El passerell”.

Per al president del club de bonsai, Julio Esteve, és una satisfacció “haver arribat ja a la desena exposició consecutiva de bonsais en la població, però sobretot a la novena fira a nivell de la Comunitat Valenciana, ja que entre els aproximadament tres-cents bonsais que s'exhibixen al públic hi ha exemplars de Castelló, València i Alacant”.

Però la gran novetat va ser la presència de “El passerell”, com va subratllar l'alcalde, Josep Mª Iborra, en l'acte inaugural de l'exposició: “hui complix vint-i-cinc anys d'existència una associació pionera en el silvestrisme, és a dir, en la cria de pardals per a competir en concursos de cant. De fet, va ser l'encarregada d'organitzar el primer concurs nacional de cant de pardals silvestres, que es va organitzar ací, a Puçol”.

La labor d'esta associació, que hui compta amb huitanta membres a Puçol, no es va limitar a eixe campionat pioner a nivell nacional, també va ser l'encarregada d'organitzar el quart campionat d'Espanya i hui continua comptant amb pardals de primer nivell: entre els seus membres està l'actual subcampió de la Comunitat Valenciana i el subcampió d'Espanya.

Ramón Gil, el seu president, destaca el silvestrisme és primer que res un art i una tradició: “és art capturar pardals en el camp i ensinistrar-los amb el nostre codi perquè arriben a competir a gran nivell. És a més una tradició centenària, amb escrits sobre el tema datats a Catalunya en 1890 i concursos organitzats ja a principis del segle XX”.

Hui, l'associació “El passerell” continua treballant amb les quatre varietats de pardals que s'utilitzen en els concursos (passerell, cagarnera, verderol i verderolet), i la seua labor hi ha vist beneficiada pel local que fa uns anys li va cedir l'Ajuntament en l'Espai Social La Barraca “on ens reunim tots els dissabtes vesprada, a més de realitzar una junta anual, organitzar el concurs social anual i repartir la informació per a participar en les distintes competicions”.

En l'exposició muntada per a celebrar el seu 25é aniversari es podia trobar informació sobre la nova pàgina web de la Federació Ornitològica Cultural Silvestrista Espanyola (www.focse.es), publicacions per a iniciar-se en la cria i ensinistrament de pardals, trofeus aconseguits pels membres del club, cartells, vídeos, fullets, distints models de gàbies, CDs amb fotos i un curiós departament d'educació “que és una gàbia que porta incorporat un reproductor amb una cassette gravada amb els cants que volem que memoritze el pardal, un invent nostre que ajuda a què l'aprenent vaja acostumant-se a un tipus concret de cant”.

Una cura cap als utensilis i els materials d'ensenyança que no té parangó amb el que dispensen cap als seus pardals, als qui han vist pràcticament nàixer, créixer i aprendre a cantar, encara que això sí, hi ha una cosa que tenen prohibida: posar-los nom. “Això es fa sobretot en les competicions, per a evitar qualsevol tipus de manipulació, ja que ens assegurem que només es coneix una numeració, no el nom o l'amo del pardalet”.


21 Setembre 2003
FaceBook  Twitter  

Altres