Begoña Fernández, regidora de participació ciutadana, serveis socials, ocupació i joventut

Begoña Fernández, regidora de participació ciutadana, serveis socials, ocupació i joventut

El passat mes de maig era la primera vegada que es presentava a unes eleccions municipals. Després de ser elegida, una reunió amb l'alcalde, Josep Mª Iborra, va servir per a decidir quines regidories assumiria en esta nova experiència. La combinació entre gustos propis i necessitats del nou equip de govern va donar com a resultat que Begoña Fernández és la nova regidora de participació ciutadana, serveis socials, ocupació i joventut.

''És cert que és la primera vegada que veig les coses des de dins de l'Ajuntament i és molt distint de com ho veia des de fora: es realitza molt més treball del que jo creia, perquè a nivell de regidora no he d'estar present en eixos dos matins que tinc visites dels veïns, sinó pràcticament tots els dies, amb les comissions de treball, les reunions de regidors, la planificació de treballs amb els tècnics de cada departament. Es treballa molt i això és una cosa que des de fora no es veu.''

Molt i dur. Sobretot per a una persona que és una nouvinguda al món de l'administració pública, encara que ha estat en associacions des de sempre, primer en la Falla Hostalets i després en la Junta Local Fallera, ''però l'administració té un mecanisme de funcionament i unes normes que costen d'assimilar al principi. Tot ha de ser revisat pels tècnics, tots els projectes prèviament pressupostats, tota la informació posada al servei dels grups polítics... hi ha tant de control per a garantir la transparència i el correcte funcionament dels serveis que a vegades les decisions tarden a fer-se efectives, però sempre acaben eixint avant''.

En eixe eixir avant té molt a vore el treball diari dels funcionaris, un grup humà que també ha sorprés Begoña ''perquè no respon en absolut a la imatge tòpica que es té del funcionari, sempre assegut i sense ganes de col·laborar. L'ambient de treball que he trobat és excel·lent: gent amb ganes de fer les coses bé, que ajuda que tot isca avant. En estos primers mesos la seua participació ha sigut fonamental perquè puga integrar-me ràpidament en el funcionament quotidià de l'Ajuntament''.

Participació, una de les paraules claus. I més en el cas de Begoña Fernández, perquè precisament la participació ciutadana és una de les seues regidories. Encara que en el fons és un concepte ambigu ''perquè tot és participació dels veïns i més en un municipi amb tantes associacions que sempre són tingudes en compte a l'hora de programar activitats'', la veritat és que hi ha una regidoria que s'ocupa específicament de regular esta presència dels veïns en la vida política local.

''Per sort, és un terreny ja sembrat. Manolo Piñol ha treballat molt en estos anys anteriors i la presència dels col·lectius locals és constant''. Constant, però no insuperable. Begoña pretén involucrar-los més i per a això guarda un as en la mànega: la Carta de Participació Ciutadana, un mecanisme que permetrà als ciutadans de Puçol col·laborar encara més directament en la presa de decisions de l'Ajuntament. ''És una idea molt avançada, sobre la qual estem treballant per a dissenyar un model racional i que siga útil als veïns i a la corporació municipal. Encara queda molt de treball per a poder posar-la en marxa, però va ser un compromís electoral i, per descomptat, ho anem a complir''.

Molt de treball, una expressió que Begoña maneja una vegada i una altra. Com al parlar dels Serveis Socials, un departament de què ella s'ocupa, però que forma part d'una estructura més àmplia, l'Àrea de Benestar Social, on s'engloben altres departaments, com a festes, joventut, educació, ocupació...

''El més curiós és que per més que s'explica, inclús quan es va publicar a principis d'any el llibre de gestió municipal, són conceptes que els veïns tendixen a mesclar. Benestar Social és un concepte molt més ampli, mentre que els Serveis Socials són un programa concret... encara que ací també ens trobem amb els tòpics: no, els serveis socials no són només les ajudes o prestacions econòmiques, també hem d'incloure la cooperació internacional, o el suport domiciliari a majors i malalts, o el Centre d'Acollida d'Immigrants, o el curs d'habilitats socia

01 Octubre 2003
FaceBook  Twitter  

Altres