Un ple històric: tots favor dels impostos municipals per al 2004

Un ple històric: tots favor dels impostos municipals per al 2004

Històric. Un gran pas avant. Felicite tots els meus companys. Enhorabona als regidors dels altres grups municipals... Els escassos assistents en directe al ple del dijous 6 de novembre a penes podíem donar crèdit al que estàvem veient: no sols tots els grups municipals estaven per primera vegada en vint-i-cinc anys d'acord amb els impostos municipals, sinó que a més no escatimaven elogis a la resta de membres de la corporació.

La situació resulta encara més al·lucinant si tenim en compte que a penes uns dies abans, portaveus de distints grups comentaven, amb una vena entre irònica i amarga, que es preveia un ple tan llarg que difícilment podrien vore els partits de futbol d'eixa nit. De fet, encara que l'horari habitual dels plens és a les huit tard, este se avanç a les sis...

Al final, va ser prou amb noranta minuts de ''palmaditas'' en l'esquena per a aconseguir el vot unànime dels dèsset membres de la corporació. Però no tot va ser tan fàcil com pareixia en el saló de plens. Abans va haver-hi diverses reunions de portaveus i comissions en què es va treballar de valent per a acostar postures.

Dos van ser els fets clau que van motivar este vot unànime: consensuar la pujada global de tots els impostos un 3% (el IPC a data d'octubre, encara que tots saben que a final d'any serà un poc superior) i congelar per segon any consecutiu l'IBI urbana (el que els veïns coneixem habitualment com ''la contribució'').

Va ser l'alcalde, Josep Mª Iborra, el primer a justificar la pujada general en un 3% basant-se en quatre aspectes: l'abandó del govern central i l'autonòmic als ajuntaments més xicotets, l'augment de la plantilla de personal, el nou servei de neteja i socorrisme en la platja i l'increment del IPC. ''Si volem mantindre l'índex de benestar social i les infraestructures previstes, hem de realitzar esta pujada dels impostos municipals, excepte l'IBI urbana, que queda congelat. En qualsevol cas hi ha un canvi en les ordenances: a partir d'ara el que més té és el que més paga''.

La regidora d'Hisenda, Dolores Sánchez, va explicar que el principal canvi és la unió de l'IBI urbana amb la taxa de fems, una cosa que beneficiarà al 75% de la població, ''ja que pagaran el mateix o inclús menys que fins ara per estos dos conceptes''. També va destacar les distintes bonificacions sobre les taxes municipals a què tindran dret els veïns per distints conceptes: ser propietari d'una vivenda de protecció oficial, ser família nombrosa, construir en el nucli antic o posseir vehicles històrics.

El torn d'intervencions dels grups de l'oposició va començar pel portaveu del Bloc, Salvador Claramunt, el qual va lamentar la nova legislació del govern central que perjudica clarament la gestió dels ajuntaments, al mateix temps que es va queixar que la Comunitat Valenciana és l'única que no ha fet front als pagaments als ajuntaments aprovats fa quatre anys per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Després d'agrair a l'equip de govern ''el seu esforç per arribar a un consens'', va concloure que pujar impostos no és la solució per al futur, per la qual cosa és ''lloable la baixada de la pressió fiscal a Puçol'', encara que, això sí, va demanar que en pròxims plens s'estudien mesures per a penalitzar gastos superflus, com l'excessiu consum d'aigua per a les piscines o les segones vivendes buides, que ni es lloguen ni es venen.

Chimo Galcerá, el portaveu d'Unió Valenciana, com sempre, va ser molt breu en les seues intervencions, limitant-se a felicitar a tots ''per l'enteniment en la forma de generar recursos per a funcionar en el futur''. Va destacar que tot hi havia estat consensuat i que tant de bo ''de cara als pressupostos de 2004 tots siguem més flexibles''.

Més extens, com sempre, va ser Juanma Busto, portaveu d'Esquerra Unida, qui va destacar el concepte de rebut progressiu en els nous impostos ''així el que més té més paga''. En la seua intervenció també va subratl

13 Novembre 2003
FaceBook  Twitter  

Altres