Recomanacions de la Ludoteca Municipal a l'hora de comprar joguets

Recomanacions de la Ludoteca Municipal a l'hora de comprar joguets

Nadal i Reis van tradicionalment associats amb la compra de joguets, per això hem demanat la col·laboració d'Inma i Pilar Navarro, les responsables de la Ludoteca Municipal perquè ens assessoren sobre els criteris bàsics a l'hora d'elegir els joguets més adequats.

La Ludoteca Municipal, situada en l'Espai Social Martínez Coll, obri les seues portes de dimarts a divendres a la vesprada i els dissabtes en horari de matí i vesprada. És un espai d'oci infantil dirigit a xiquets de 5 a 10 anys que oferix la possibilitat de realitzar activitats individuals i en grup per a potenciar la creativitat, la imaginació, la comunicació, la destresa, la llibertat d'elecció i l'aprenentatge de valors positius.

Influïxen els joguets en les aficions posteriors del xiquet?

Naturalment. El tipus de jocs que utilitzen els fills influirà en el seu desenvolupament posterior, en els seus gustos i en les seues preferències. Inclús es podria dir que en algunes actituds futures. De fet, es pot afirmar que un xiquet habituat als contes serà un adult interessat per la lectura.

Quins joguets són aconsellables?

Sobretot aquells que afavorisquen el desenvolupament de la imaginació, com els de construccions, els contes, les disfresses, les pintures de cara i els jocs simbòlics per mitjà dels que els xiquets poden representar escenes de la vida quotidiana: nines, animals, cases, cotxes, metges, menjars...

El preu influïx que siga millor o pitjor?

És un error pensar que un joguet és millor per ser més car. El valor del joguet no s'ha de mesurar pel seu preu, sinó per allò que s'ha divertit, constructiu i positiu que resulte per als xiquets. Per exemple, en la Ludoteca Municipal alguns dels joguets que més èxit tenen entre els xics són els que han confeccionat ells mateixos amb caixes de cartó.

Quants més joguets millor?

Molt més important que tindre una habitació plena de joguets per als nostres fills és el fet de compartir moments de joc amb ells. I, per descomptat, no distingir entre joguets de xiquets o de xiquetes, ja que jugar amb nines desenvolupa aspectes afectius i jugar amb construccions ajuda en la capacitat d'inventiva... i tot això és necessari tant per a xics com per a xiques.

Hi ha algun tipus de joguet que no siga recomanable?

Els joguets molt sofisticats en els quals no intervé la imaginació dels xiquets, com els electrònics i teledirigits, o aquells que només donant un botó ja realitzen totes les seues funcions, sense deixar que el xiquet aporte res. I, per descomptat, els joguets violents: de la seua utilització continuada un xiquet només pot deprendre conductes violentes.

Llavors hem de desconfiar de la publicitat?

En esta època és normal que hi haja una autèntica invasió d'anuncis sobre joguets, sobretot en televisió. Encara que hi ha normes que regulen certs aspectes (com indicar si és molt car o si el que mostra l'anunci és algun tipus de trucatge), la veritat és que la forma en què presentats tots els joguets en televisió els fa molt abellidors, per la qual cosa és normal que el xiquet es mostre confús a l'hora d'elegir. El més aconsellable és seguir els nostres criteris com a pares, basant-nos en les preferències dels nostres fills i en el que considerem idoni per a la seua edat i les seues aficions.

19 Desembre 2003
FaceBook  Twitter  

Altres