José Ramón Soriano: en quin passatge de la Bíblia es parla en contra de la masturbació?

José Ramón Soriano: en quin passatge de la Bíblia es parla en contra de la masturbació?

“Fa seixanta anys, esta xarrada hauria finalitzat amb mi en la caserna, acompanyat per la parella de la Guàrdia Civil”. Amb estes paraules començava el psicòleg i sexòleg José Ramón Soriano Reig la seua xarrada Viure la sexualitat als seixanta i més, el dijous 27 de novembre en l'Espai Social dels Majors.

En el seu afany per desmuntar l'educació sexual que s'havia impartit en l'Espanya de principis i mitjan del segle XX, on només es podia viure la sexualitat en el matrimoni i per a la reproducció, José Ramón va encunyar un terme que va fer les delícies de la trentena d'assistents: “nosaltres no vam tindre educació, sinó educastració”.

Hui el panorama és distint. Xarrades com la impartida a la tercera edat servixen per a parlar de la sexualitat sense complexos i ens ajuden a comprendre que la sexualitat pot ser utilitzada davall tres prismes distints: pel simple plaer, com a forma de comunicació i per a la reproducció de la parella.

Precisament la parella va ser un dels factors que va tractar més a fons a l'hora de classificar les maneres de viure la sexualitat: “però no hem d'excloure cap tipus de parella, ni hetero ni homosexual. De fet, a pesar del rebuig públic, l'homosexualitat ha existit sempre, inclús els antropòlegs han demostrat que entre els animals també hi ha l'homosexualitat”.

En la seua reflexió sobre la vivència de la sexualitat en parella, la seua conclusió va caldre cal viure-la com els dos vulguen, no sols en el matrimoni, sinó de totes maneres: “sempre que estos dos ho desitgen, en la parella cap tot el que vulguen els dos”.

Però hi ha altres dos formes de viure la sexualitat: la renúncia i l'autosatisfacció. La renúncia és una elecció tan vàlida com totes les altres, una cosa que Soriano Reig va insistir a deixar clar: “si algú no vol, no ha d'acceptar que res ni ningú no el force; hi ha persones la il·lusió de les quals és arribar verge al matrimoni i la seua postura és tan respectable com totes”.

Finalment, l'autosatisfacció, un tema tabú durant molts anys en la nostra educació. Encara que la realitat sempre ha sigut molt distinta: en les enquestes realitzades en 1948, el 92% dels barons nord-americans va admetre que es masturbava, i en les realitzades en 1954, el 62% de les dones també va admetre masturbar-se. Són dades històriques que contrasten durament amb la postura oficial enfront d'estos temes: “a més, no hem d'oblidar que a vegades l'autosatisfacció és l'única forma de viure la sexualitat, sobretot per a moltes persones que no tenen parella pel motiu que siga”.

Habituat a donar xarrades en els llocs més variats, José Ramón Soriano va saber en tot moment com mantindre la seua audiència en creixent interés. I si les dades històriques no eren suficients, sempre estava el seu comentari, el seu record, el seu apunt autobiogràfic. Per tant, no és gens estrany que quan parlava del que ara anomenen autoerotisme, traguera una xarrada que va impartir en els anys setanta en un seminari a Madrid, davant de més d'un centenar de futurs sacerdots, als quals no va tindre inconvenient a provocar amb una de les seues frases lapidàries: “vosaltres que la coneixeu millor que jo, digueu-me, en quin passatge de la Bíblia es parla en contra de la masturbació?”. Naturalment, no va haver-hi resposta a la seua pregunta. Ni en aquell moment, ni ara.


09 Desembre 2003
FaceBook  Twitter  

Altres