Alumnes dels tres col•legis públics omplin la sala d'actes per a celebrar el seu ple infantil

Alumnes dels tres col•legis públics omplin la sala d'actes per a celebrar el seu ple infantil

“Ja volguérem nosaltres tindre en el ple tant de públic com vosaltres teniu hui ací”. Amb estes paraules Josep Mª Iborra, alcalde de Puçol, donava la benvinguda als 124 alumnes de 5é de Primària que el dijous 5 de desembre, a les 10'30 del matí, abarrotaven la Sala de Plens de l'Ajuntament per a celebrar el 25 aniversari del Dia de la Constitució amb la celebració d'un ple infantil.

La idea no és nova. En els últims anys s'ha treballat tant amb alumnes de primària com de secundària en la celebració d'estos plens entorn del 6 de desembre, uns actes que no sols han servit perquè els xics coneguen més a fons com funciona la gestió municipal, sinó que en moltes ocasions han permés traure les seues autèntiques inquietuds i els ha animat a sol·licitar a les autoritats locals millores per a la població... sempre des del seu particular punt de vista, naturalment.

“Hem elegit els alumnes de 5é perquè en eixe curs ja tenen assignatures on estudien el govern municipal” –explica l'educadora de benestar social, Dolores Muñoz Inglada-. “Partint del llibre de gestió municipal publicat enguany, els alumnes han elegit les àrees que els resulten més pròximes i sortegem entre els tres col·legis qui defendria els temes de cada àrea”.

Un procediment molt participatiu, en el qual els alumnes no sols van preparar preguntes i propostes, sinó també una pancarta al·lusiva a l'aniversari de la Constitució, a més de presentar-se voluntaris els que aspiraven a ser regidors i elegir, entre tots, aquells que representarien a cada col·legi: Bisbe Hervás, Jaume I i Lluís Vives.

Com a guinda, i atés que enguany també és el 25 aniversari de la inauguració del col·legi públic Jaume I, l'alcaldessa va ser elegida entre els alumnes d'este col·legi. El càrrec va recaure en Ainhoa Martínez Lacasa, qui precisament va començar la seua intervenció recordant “el feliç aniversari que celebrem hui, tant per a la Constitució com per al nostre col·legi”.

Durant una hora els xics i xiques van realitzar propostes sobre cultura, esports, oci, temps lliure, medi ambient, educació i inclús urbanisme. De les seues peticions van prendre bona nota els set regidors que assistien a l'acte, a més del propi alcalde, Josep Mª Iborra, el qual va aprofitar l'ocasió per a recordar que no sempre han pogut votar els majors de díhuit anys “ja que en altres èpoques se'ns imposaven els governants i no podíem manifestar-nos en contra de la seua opinió, a més existia la censura en cine, en televisió, en premsa... És per això que cal agrair l'enorme esforç d'eixos set representants de distints partits polítics que, cedint tots un poc, fa vint-i-cinc anys van aconseguir crear la nostra actual Constitució”.

Com en tot acte oficial, després del ple es va celebrar un “vi d'honor” en el camp de futbol... encara que en esta ocasió, per l'edat dels protagonistes, caldria considerar-ho com un “refresc d'honor”.

La segona part d'esta experiència tindrà lloc dimarts que ve, 16 de desembre, quan els alumnes de 4t d'ESO de l'Institut d'Ensenyança Secundària i del Centre d'Ensenyança Mare de Déu al Peu de la Creu realitzaran el ple juvenil.

16 Desembre 2003
FaceBook  Twitter  

Altres