Quinze jóvens aprenen fontaneria gràcies al Programa de Garantia Social

Quinze jóvens aprenen fontaneria gràcies al Programa de Garantia Social

Els Programes de Garantia Social són projectes formatius destinats a aquells alumnes que han abandonat l'ensenyança secundària en els instituts i que, amb 16 o 17 anys, manquen de l'adequada motivació per a continuar estudiant o aprenent un ofici.

Unint estos dos objectius (formació general i aprenentatge d'un ofici), des del mes de setembre, quinze alumnes utilitzen les instal·lacions municipals de La Costera per a un PGS centrat en fontaneria. Després de la primera avaluació, realitzada a finals de desembre, el balanç no pot ser més positiu: no sols es mantenen els quinze alumnes que van començar el curs, sinó que la major part d'ells han aconseguit superar els exàmens amb èxit.

Dos són els monitors responsables d'este èxit: José Vicente Catalá, que impartix la formació pràctica, i Laura Bosch, encarregada de la formació general bàsica.

“Als xics el que més els interessa és la pràctica” –explica José Vicente Catalá–, “des que vam començar el curs han realitzat més de dos mil soldadures, ja és una quantitat apreciable. A més, han aprés un poc d'hidràulica i inclús a utilitzar instruments sofisticats, com l'avaco, el que suposa que la seua formació pràctica és de primer orde”.

Una formació pràctica orientada a aconseguir el Certificat de Professionalitat de Fontaner, que capacitaria als xics a exercir com a tals, encara que per a això ha calgut adaptar els sis mòduls que formen el certificat general I reduir-lo als dos amb més eixides ocupacionals: el d'instal·lacions interiors individuals i el d'instal·lacions generals en edificis.

José Vicente Catalá, que no sols és un expert docent per a la formació ocupacional en llanterneria, sinó també tècnic de formació i enginyer tècnic, té clar on està la clau de l'èxit d'este Programa de Garantia Social: “parlem de jóvens que han abandonat els estudis i no se senten atrets per una formació convencional,  pel que la pràctica és la base de tot el nostre treball”.

Paradoxalment, la formació més convencional és l'àrea amb què ha de torejar Laura Bosch, que admet que li ha tocat ballar amb la més lletja, però no es desanima: “ja vaig impartir els últims tres mesos en un PGS anterior i des que va començar el curs al setembre hem aconseguit que tres dels alumnes es matriculen en l'Escola d'Adults, tant de bo aconseguim augmentar el nombre per al pròxim curs”.

Laura ha d'impartir matemàtiques, llengua, socionaturals, lectoescriptura, història, ecologia o geografia, però preferix també diversificar la formació i acostar-se a altres matèries molt més pròximes als alumnes “d'ací que també treballem la prevenció del consum de drogues, l'educació sexual, la salut o la higiene, matèries potser menys associades per ells a una formació convencional i que, d'alguna manera, els motiven més, perquè en el fons eixa és la clau: la motivació”.

Una paraula clau, l'èxit , està fora de tot dubte: cada matí quinze alumnes pugen a la finca municipal La Costera, amb moto, amb cotxe o amb bici, per a seguir amb puntualitat les seues classes, una cosa que molts d'ells no havien realitzat dos dies seguits durant la seua ensenyança secundària. Han recuperat la il·lusió per aprendre i estan formant-se per a obtindre un treball. El Programa de Garantia Social és una aposta que cal mantindre a tota costa.

 

06 Febrer 2004
FaceBook  Twitter  

Altres