‘Episodi II: Sense castic’, un dur al•legat en contra de la violació

‘Episodi II: Sense castic’, un dur al•legat en contra de la violació

Diumenge passat, 15 de febrer, des de les 9 del matí fins a les 9 de la nit, quinze alumnes de segon de batxillerat de l'Institut de Secundària de Puçol, acompanyats de la professora Pilar Millán i de dos tècnics del Departament de Comunicació de l'Ajuntament, Sento Pascual i Sabín, van aconseguir finalitzar la major part de les escenes del nou capítol de la sèrie Contrastos, destinada a sensibilitzar sobre els maltractaments. El seu títol: Episodi II: Sense castic.

“És un episodi especialment complicat per la seua temàtica” –explica Sabín, el director de fotografia de l'episodi–, “ja que tot gira entorn d'una violació que resultarà molt, molt dura per a l'espectador. De totes maneres, en dos maratonianes sessions hem aconseguit deixar quasi conclòs el rodatge de l'episodi, encara que falta, això sí, l'escena de la violació, per a la que vamos a haver de mobilitzar generadors d'electricitat, multitud de focus, una grua, pluja artificial i inclús a la policia local, tot això en un cèntric escenari de Puçol i de nit. Serà, amb diferència, l'escena més complicada que rodarem entre els tres episodis, tant a nivell temàtic com tècnicament”.

Les quasi dotze hores de rodatge del diumenge van transcórrer en distintes localitzacions de Play-Puig i, a pesar de com era de llarg i esgotador el treball, el pla de rodatge va poder complir-se quasi íntegrament. Mª José Gallart, que interpreta el paper de policia, admet que “és una experiència que mai vaig pensar que poguera sorgir en l'institut; quan vas al cine i intentes imaginar com haurà sigut el rodatge d'una pel·lícula, mai penses com pot  arribar a ser de divertit”.

Sonia Pedregosa és en molts sentits l'ànima del grup. Va ser una de les tres autores de l'argument original, ha participat activament en les tasques de preproducció i, a més, interpreta a Paula, la protagonista del relat, que ha de refer la seua vida després d'una cruel violació. “Sempre penses que fer açò resulta més fàcil del que és en realitat, i ho dic per experiència... Este projecte és un dels més interessants que he realitzat en la meua vida. Mai hi havia sentit palpitar el meu cor tantes vegades e tan poc temps. Només cal deixar volar la imaginació... i així sents el que fas”.

Inés i Elena Martínez van participar durant la jornada del diumenge fent-se càrrec de tasques d'il·luminació i script, per a elles: “en el taller es deprenen coses que no coneixíem i que difícilment tindrem l'oportunitat de tornar a experimentar. Créiem que una pel·lícula es gravava amb una càmera sense més. Ara coneixem plans, angles, llums... és molt interessant continuar pas a pas tot el procés de creació d'una pel·lícula”.

Inma Soriano, una altra de les intèrprets de l'Episodi II: Sense castic, recorda el fred que va passar el primer dia de rodatge en el mateix institut, encara que el segon en Play-Puig va ser molt més relaxat: “m'està agradant l'experiència de fer un curt, és molt divertit. Però també és molt costós: fins que una escena no ix ben cal repetir-la una vegada i una altra, encara que no ens agrade, perquè és necessari”.

A falta del rodatge de l'escena nocturna de la violació, este pròxim cap de setmana, per al responsable del so directe, Sento Pascual, el més sorprenent del rodatge està sent “l'increïble capacitat de concentració d'uns alumnes que a penes tenen díhuit anys. Els veus durant la preparació de les llums i el so sempre de broma, disfrutant del bon ambient que presidix el rodatge, però en quant anunciem silenci per a donar començament una presa, els intèrprets es transformen, es fiquen en el seu paper i la resta es limita a seguir en silenci el rodatge des d'un monitor situat en una altra habitació. Un treball excel·lent el de tots els alumnes que hi participen”.

20 Febrer 2004
FaceBook  Twitter  

Altres