Cinquanta alumnes de l'institut participen en la creació d'una sèrie de televisió sobre maltractaments

Cinquanta alumnes de l'institut participen en la creació d'una sèrie de televisió sobre maltractaments

Fa dos anys la regidoria de la Dona va posar en marxa una nova experiència: organitzar activitats ludicoformatives amb alumnes de l'institut per a sensibilitzar sobre temes vinculats a la dona, fonamentalment els maltractaments, i exhibir els resultats dins de la programació cultural que s'organitza entorn del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Fruit d'esta iniciativa, al març de 2002 es va estrenar l'obra de teatre Con los ojos cerrados (de par en par), protagonitzada per una trentena d'alumnes de batxillerat. L'èxit de l'experiència va animar els responsables del municipals i de l'institut a ampliar el projecte el passat any, amb la realització de tres episodis d'una sèrie de televisió destinada a criticar els rols home-dona del món actual. Contrasts s'anomenava la sèrie i en els tres episodis estrenats en el cine de la Casa de Cultura es va poder veure des de l'assetjament sexual en el treball (Episodi IV: No te engañes), fins a la inversió dels rols entre valent cavaller i espantada donzella en els contes tradicionals (Episodi VI: Librarse de los dragones), passant per una paròdia dels anuncis sexistes actuals (Episodi V: Publicidad sexista).

L'experiència de Contrasts va ser tan positiva que enguany s'ha decidit continuar la sèrie amb tres nous episodis, realitzats per alumnes de batxillerat i de mòduls formatius. “Però ampliant el projecte, ja que en esta ocasió els alumnes no sols són els protagonistes, sinó que participen de tot el procés creatiu” –explica la regidora de la dona, Dolores Sánchez–, “per a això, Sabín i Sento, els tècnics del Departament de Comunicació de l'Ajuntament han estat impartint un curs de guió, realització i edició de vídeo des del mes de gener”.

Fruit d'este curs, en el qual estan participant més de 50 alumnes setmanalment, ha sigut la creació de tres guions col·lectius el rodatge de la qual ja ha començat i que seran finalment estrenats dimecres que ve 3 de març en el cine de la Casa de Cultura. Els nous títols són: Episodi I: Vidas perdidas, Episodi II: Sin castigo i Episodio III: La conejita Marcela.

“És una experiència nova molt enriquidora, perquè sorgixen idees individuals que es comenten en grup i ens ajuden a reflexionar”. Esta opinió, expressada per la majoria dels components dels grups de treball, resumix la favorable acollida del taller: “amb el que vam experimentar el món que es mou darrere de les càmeres, que és molt més complex del que pareix. Ara, quan veiem una pel·lícula ho fem amb un sentit més crític: es veuen els errors, però es valora més el treball que suposa tot el procés d'elaboració”.

Divendres passat, 6 de febrer, va donar començament el rodatge d'Episodi II: Sense castic, dirigit la professora Pilar Millán a partir d'un argument de Sonia Pedregosa, que també és la protagonista. Per als dotze components del grup de treball, tots alumnes de segon de batxillerat, “és una experiència divertida que té dos sentits: implica tensió perquè requerix una dedicació intensa, de moltes hores de treball, però al mateix temps val la pena perquè sents sensacions noves que van des dels nervis, el pànic a la càmera, el ridícul, la incomoditat, la tensió... fins a l'eufòria i l'alegria quan una escena ix quasi perfecta”.

Diumenge que ve, dia 22, comença el rodatge d'Episodi I: Vides perdudes, supervisat pel professor Robert Cerdá a partir d'un guió de Lorena Martín. Per a la dotzena d'alumnes de segon de batxillerat que intervenen en el projecte “la camaraderia i la complicitat de tots els membres de l'equip és fonamental; els que no actuen animen darrere de la càmera, t'ajuden a posar-te en situació, aporten idees... es crea un ambient molt agradable”.

Finalment, el dimecres 25 de març comença el rodatge d'Episodi III: La conilleta

18 Febrer 2004
FaceBook  Twitter  

Altres