Crònica d’un intercanvi : a Noisiel conviuen 80 nacionalitats

Crònica d’un intercanvi : a Noisiel conviuen 80 nacionalitats

22 hores de viatge separen les localitats de Noisiel i Puçol. Diuen que la distància és l'oblit, però no és el cas d'estos dos pobles agermanats, que cada vegada es troben més prop l’u de l'altre. No, no és que estiguen arrugant el mapa fins a aconseguir ser veïns geogràficament parlant, però en cada intercanvi la sensació de proximitat i familiaritat creix sense parar.

Però comencem pel principi, esta vegada li tocava el torn als membres de l'orquestra Jove, que carregats amb els seus instruments i moltes de conéixer i compartir, van partir cap a Noisiel acompanyant a Mavi Galcerá (la tècnica de l'Ajuntament encarregada d'agermanaments) i els regidors José Vicente Martí i Juan José Broseta.

Pel fet que l'autobús portava un remolc per a transportar els instruments de l'orquestra Jove, el vehicle havia de circular a una velocitat inferior, pel que l'arribada a esta població francesa es va retardar prop d'una hora i mitja. A pesar del retard, una representació dels regidors i part dels membres del comité d'agermanament els van rebre a les tres i mitja de la vesprada en la Casa de Cultura amb un piscolabis.

Després d'esta recepció, els membres del grup es van anar distribuint entre les distintes cases d'acollida i els tres hotels amb què hi havia contractades habitacions, a l'espera de la recepció oficial que va tindre lloc a les set de la vesprada i en la qual estos dos municipis van intercanviar regals (Puçol va oferir un palmito pintat a mà com a mostra d'un objecte artesà que ja només es fabrica a la Comunitat Valenciana i Noisiel ens va obsequiar amb diversos llibres que retraten la història d'esta localitat); l'acte va finalitzar amb un vi d'honor.

L'endemà, el divendres 9 d'abril, la majoria dels components de l'expedició es van desplaçar fins a Euro Disney per a passar la jornada en este parc temàtic, mentre un nombre més reduït (uns quinze aproximadament) van aprofitar per a realitzar una visita a la xocolateria Menier, l'afluent del Sena (riu Marne) i als amplis carrers de Noisiel. La seua distribució va sorprendre gratament els membres del grup, que van destacar les grans zones verdes, els edificis amb altura baixa i l'àmplia extensió del municipi (aproximadament amb el mateix nombre d'habitants, el seu terme és tres vegades major que el de Puçol).

A la nit, l'alcalde de Noisiel i el seu encarregat d'agermanaments (Anastasio Diogo) van celebrar el sopar oficial amb els regidors de Puçol, José Vicente Martí i Juan José Broseta. Este últim va destacar de la conversació un tret característic de Nosiel: conviu gent de més de huitanta nacionalitats!

“Al comentar-ho l'alcalde de Noisiel, vaig haver de tornar a preguntar-li-ho perquè em pareixia una cosa increïble -assegura Juan José Broseta-, i efectivament, és així. Entre els habitants d'este poble es troben habitants de països tan dispars com Cambotja, Malàisia, Senegal, Costa de Marfil, Ghana, Benín, Guadalupe, Martinica... i el més destacable, i això és una cosa que puc assegurar, és que es respira una convivència molt tranquil·la”.

“Un altre aspecte curiós que va sorgir durant el sopar –prosseguix Broseta- és la forma en què se celebren allí les eleccions. A Noisiel li corresponen 34 regidors, els quals es distribuïxen de la manera següent: el partit que guanya les eleccions (en este cas la coalició que forma el partit socialista amb els verds i el partit comunista) té assegurada la majoria absoluta. La resta de regidors es repartixen en relació al nombre de vots obtinguts”.

La jornada del dissabte va estar dedicada a la visita a Paris per part de la totalitat del grup. Després d'un breu recorregut amb autobús pels llocs més destacats com la

21 abril 2004
FaceBook  Twitter  

Altres