Contacontes en la biblioteca: un món de fantasia i il•lusió

Contacontes en la biblioteca: un món de fantasia i il•lusió

La Biblioteca Municipal s'ha convertit, del 26 al 30 d'abril, en un món ple de fantasia, il·lusió... i xiquets. Més d'un centenar de xics i xiques de 2 a 10 anys es van donar cita per a les dos actuacions de Teatre Buffo en un escenari que es va quedar xicotet: el dilluns amb la representació del cavallet de fusta, i el dimarts amb una experiència l'èxit de la qual anima a futures col·laboracions, la triple representació realitzada per alumnes del col·legi públic Lluís Vives i del mòdul formatiu d'educació infantil de l'Institut d'Ensenyança Secundària.

“La idea era buscar la col·laboració d'altres col·lectius i no actuar únicament nosaltres” –explica Empar Claramunt, una de les dos components de Teatre Buffo–. “Per això vam proposar per al dimarts una doble experiència: d'una banda, un grup de set alumnes del col·legi Lluís Vives han llegit ‘L'aneguet lleig', que és un llibre preparat per nosaltres per a ser interpretat amb titelles; i, per un altre, dos grups d'alumnes de l'IES han interpretat peces clàssiques tan conegudes com ‘El traje del emperador' o ‘La princesa y el guisante', naturalment amb titelles com a protagonistes”.

La celebració durant el mes d'abril de l'aniversari de Hans Christian Andersen (o el que és el mateix, el “Dia Internacional del Llibre Infantil”) va donar peu als professors del mòdul formatiu d'educació infantil a organitzar una experiència en el col·legi públic la Milotxa, consistent a presentar els alumnes de primària una maleta roja plena de llibres.

Després de l'èxit d'esta activitat d'animació a la lectura, van passar a convertir-se en alumnes d'un altre projecte d'animació lectora, en este cas organitzat per Teatre Buffo: durant diverses jornades Empar Claramunt va impartir un taller de paper arrugat per a confeccionar titelles de taula, però amb la condició que les alumnes del mòdul formatiu interpretarien després dos peces en les activitats culturals entorn del 25 d'abril.

“I han sigut dos grups de voluntàries, en total huit alumnes, els que han interpretat en la biblioteca les dos obres davant de més d'un centenar de xiquets” –confirma la seua professora, Ana Ballester–. “La veritat és que per a elles ha sigut una experiència única, perquè no sols han hagut de construir els titelles i assajar amb ells, sinó també enfrontar-se a una sala completament abarrotada”.

Sí, abarrotada, potser perquè la biblioteca ja s'ha quedat xicoteta. Un bon símptoma, sens dubte, en estos temps en què tantes queixes sentim sobre el poc que es llig.

“Però és que hi ha biblioteques que han incorporat sales per a representacions o inclús xicotetes seus per a distints barris, una cosa que ací encara no s'ha posat en marxa”. Les paraules d'Empar Claramunt representen l'altra cara de la moneda: és fàcil il·lusionar els xiquets, és fàcil motivar-los per a llegir... però es necessita la sensibilitat de les institucions per a fomentar la lectura i unes instal·lacions adequades.

 

04 Maig 2004
FaceBook  Twitter  

Altres