Crònica de la II Setmana Taurina Vila de Puçol. Per Alfonso Àvila

Crònica de la II Setmana Taurina Vila de Puçol. Per Alfonso Àvila

24 de juny del 2004.

Per a este dia, festivitat del patró de la localitat Sant Joan Baptista, es va preparar un nou chupinazo des de l'Ajuntament, per a donar començament a la II Setmana taurina Vila de Puçol. Potser va resultar quelcom fred l'acte, perquè només es van donar cita els components de les penyes organitzadores. Sent la primera vegada d'este singular acte, i donant-li més publicitat que la donada en esta ocasió, supose que en anys posteriors podem parlar d'un acte multitudinari, pròxim a la baixada de caixons.

Després del tir anunciador del començament de la setmana, les penyes van enfilar el llarg trajecte fins al recinte taurí, on va tindre lloc l'espectacle d'art valencià. Una vegada més, el Chipu, el Jota, el Foro, i els locals Majete i Juno, van fer les delícies del públic amb els seus retalls, acrobàcies, bots, etc  A la nit, i també com a espectacle fora d'abonament, es va celebrar el Concurs de Retalladors d'àmbit local. Igual que l'any anterior, van ser molts els aficionats que van quedar fora del concurs, ja que només van caber-ne vint-i-cinc. Esta dada, del nombre de participants i el que molta gent quede fora de concurs, engrandix el nom de Puçol, com a bressol de grans retalladors, alguns dels quals, ho demostren en concursos a nivell nacional. Rallat, Ximo, Xato, Majete, Nelet, Yuno, Cabra, Pitu, Fran, Ximet, Letri, Rallaet, Capellans, Chichi, Alonso, Roch de García, López, Sergiete, Fran Mesas i alguns més, que a causa de qui m'havia de facilitar les dades no ha complit van donar un recital de retalls estrets, esquivaments, esquivaments de genolls, bots, etc. Com a dada negativa, el poc joc dels jònecs del ramader d'Albalat dels Tarongers, Gerardo Gamón. El resultat final va ser: 1r Fran Mesas; 2n Nelet; 3r Fran Durbá; 4t'Alonso i 5é Majete. El premi al detall artístic va ser a parar a les mans de Majete, pel seu espectacular esquivament de genolls.

 

25 de juny de 2004.

Al voltant de les sis i mitja de la vesprada va tindre lloc este primer acte del II Concurs de Ramaderies Vila de Puçol. Per a l'ocasió, es va comptar amb la presència de la ramaderia alacantina de La Paloma, una de les més destacades de l'edició anterior. Amb un bestiar nou respecte a l'any anterior (Gacela, Rasposa, Pescadilla, Chiquilla i Fantasia), tan sols va repetir les vaques Miedosa i Espoleta, l'actuació de les seues vaques va arribar a un nivell molt alt, perquè quasi totes es van emprar en els obstacles i van estrényer fins al final en tots els retalls. Lamentar la greu agarrada patida per un aficionat de Chiva, al retallar la vaca Miedosa i la gran actuació d'Espoleta, la qual, va quedar en un meritori segon lloc al final de l'esdeveniment. Respecte al bou, Pesetero de nom, va fer cara a tots els retalladors, es va emprar en el banc, va protagonitzar llargues envestides en els retalls, etc. Va ser un bou completíssim, que a la fi, li donaria el premi al millor bou de la setmana. En un dels retalls, va donar una tremenda pallissa al bon aficionat local Héctor Santaúrsula, el Cabra, afortunadament sense conseqüències greus.

A la nit, es va celebrar un dels plats forts de la setmana. Donar les gràcies a l'organització pel tremend esforç que suposa reunir en una nit els cinc bous campions dels millors concursos taurins celebrats l'any 2003. Com se sol dir en l'argot taurí, vesprada d'expectació, vesprada de decepció. La gent esperava un gran espectacle amb els Sabroso (La Paloma), Teulaino (L'Hortolà), Perezoso (Machancoses), Aragonés (La senyora) i Lucero (Doménech). Els tres últims van tindre moments bons, va destacar Perezoso. Justament d'este bou, al meu entendre, quedarà una de les grans imatges de la setmana taurina d'enguany. L'aficionat Juan José, Majete, el va citar des de la piràmide, i el bou es desentengué de tot, protagonitzà una llarga i espectacular arrancada darrere d'ell, amb pujada a la piràmide inclosa, arribant a rematar en els pals. Bou i aficionat, es van emportar l'ovació de la nit

14 Agost 2004
FaceBook  Twitter  

Altres