Crònica de Sant Joan per Alfonso Ávila Bayarri

Crònica de Sant Joan per Alfonso Ávila Bayarri

Igual que l'any anterior, la consolidació de la Setmana Taurina, fa que el dia de Sant Joan, no quede aïllat dins dels festejos taurins de Puçol.

Al voltant de les huit del matí va donar començament el tradicional tancament amb sis bous de la ramaderia de Vicente Benavent, els quals van protagonitzar una carrera rapidíssima, en bandada, com agrada a la gent. A continuació, van soltar-ne des del rogle dos de la mateixa ramaderia, va destacar pel seu joc el primer.

A la vesprada, i després de la cada vegada més nombrosa baixada de caixons, es procedix a la desencaixonada de tres bous. En primer lloc, és soltat el bou Saladito, marcat amb el núm.14 de la ramaderia de Carmen Borrero. Bou davall d'agulles i escassa presentació, que va tindre un comportament molt insípid durant tota la vesprada i que va presentar dificultats a l'hora de ser tancat a la nit. A continuació va ser desencaixonat un exemplar de la ramaderia de Jaén de Jiménez Pasquau, marcat amb el núm.74 que tenia el nom de Mulato. Este bou, va ser prou noble en les seues primeres envestides, fins veure's atabuixat per la gran quantitat de rodadores que el citaven. Finalment, va ser desencaixonat el bou Bombito de la ramaderia de Vicente Benavent. La vesprada continua, amb la solta de vaquetes de Vicente Benavent. Abans de sopar i com a culminació de la vesprada, s'embolà una vaca del mateix ramader, talla la corda una jove aficionada local, filla de Paco el Pisco.

A la nit, com quasi és tradicional en la nostra localitat s'embolaren quatre exemplars. Mulato, de Jiménez Pasquau va ser embolat per la quadrilla Ximo&Xato, tallà la corda Ramon Cordón. Argentino, de Vicente Benavent va ser embolat pels Casturrech, va tallar la corda Raül Beltrán. En tercer lloc, s'embolà un altre bou de Benavent, de nom Nazareno, sent embolat per Rallat&Juanjo i va tallar la corda Paco Camilo. Per a finalitzar la nit, va ser embolat el bou Saladito de Carmen Borrero, va tallar la corda Eduardo Trapero. Com a anècdota en este embolat, direm que amb este bou debutava com embolador a Puçol, el gran aficionat local José Comes.

No m'agradaria acabar esta crònica, sense censurar el desconcert regnant entre el ramader i els seus ajudants, si n'hi havia, a l'hora de tancar els bous. Respecte a la comissió, que no perd la il·lusió i l'ànim de fer les coses ben fetes, perquè açò acaba de començar, i estic segur que en la pròxima cita, la sort els acompanyarà.

 

ALFONSO ÀVILA BAYARRI.

07 Agost 2004
FaceBook  Twitter  

Altres