Història de Puçol (1): carrers engalanats en festes

Història de Puçol (1): carrers engalanats en festes

(Text extret del llibre de les festes populars i patronals 2004.)En reconeixement del 50 aniversari de la Verge al Peu de la Creu els veïns de Puçol van decidir guarnir el poble per a la dita ocasió, els carrers es van vestir amb l'esforç de la gent per a demostrar així a la Verge que per a ells era molt important tal esdeveniment, i per a això van dedicar nombroses hores.

En este relat ens centrarem en un testimoni d'una veïna de Puçol, i com van viure en particular, en el seu carrer, Verge al Peu de la Creu, tots els preparatius de la festa.

Es va acordar entre tots els veïns del poble guarnir els carrers de Puçol, i al juny del mateix any es van fer algunes reunions. Cada carrer, amb els seus veïns, feien reunions per a acordar la forma de la decoració, de tal manera, que ja al juliol la gent va començar a treballar amb molta il·lusió.

Totes les nits en acabar de sopar eixien els veïns per a fer detalls i decoracions tals com murals, flors de paper, cadenetes, també es forraven els tests, les caixes..., en fi, tots els adorns, que es guardaven en diverses cases per a preparar-ho a últims d'agost o primers de setembre. A més, els balcons es vestien amb un llençol blanc, i amb paper blau es feia una sanefa rodant-la, i el nom de María en el centre. En algunes cases, en compte de posar el llençol es decidia posar la bandera nacional o valenciana.

Eixe any, en este carrer, els veïns van decidir col·locar llums de decoració, però no tots els veïns estaven d'acord, i excepcionalment el carrer es va partir en dos i va haver-hi dos decorats distints. Açò va ocasionar malestar entre la gent del carrer, però cada part va fer els seus preparatius, i finalment també es va posar llum, encara que de la manera següent: van col·locar una espècie de làmpares redones, on en el seu interior hi havia nombroses peretes, i al voltant del cercle eixien vagues que penjaven als distints balcons.

Els veïns treien totes les plantes que tenien al carrer, i també pintaven el sòl d'estes amb grans dibuixos i el nom de María en blau i blanc. Pintant els adorns hi havia discussions, i alguna vegada, algun poal de pintura va volar pels aires.

Quan els carrers ja estaven acabades un jurat recorria el poble i atorgava els 3 primers premis segons el seu criteri.

Quan les festes patronals acabaven, sobre el dia 10 o 11, al voltant de les 7 de la vesprada treien la Verge pels carrers fins a recórrer tot el poble cantant els gojos i totes les cançons que se sabien de la Nostra Patrona. Des dels balcons es recitaven poesies, donaven besos a l'aire, aplaudien amb fervor, i també hi havia moltes llàgrimes.

Al finalitzar el recorregut els veïns dels carrers ho celebraven amb un sopar o alguna paella.

Un article dels festers de 2004.

12 Agost 2004
FaceBook  Twitter  

Altres