Opinió del BLOC: 'Puçol comença a recuperar la normalitat política a pesar de la ruïnosa gestió socialista en GESPUL'

Opinió del BLOC: 'Puçol comença a recuperar la normalitat política a pesar de la ruïnosa gestió socialista en GESPUL'

Amb l'aprovació definitiva dels pressupostos d'enguany, l'Ajuntament de Puçol ha encetat una nova etapa política marcada per la recuperació progressiva de la normalitat i la posada en marxa de mesures de sanejament econòmic urgents i necessàries per afrontar la delicada situació financera que pateix el Consistori.

La primera característica dels comptes municipals és que són autènticament reals, és a dir, no s'han unflat les previsions de cap partida important com acostumava a fer l'antic govern socialista per a marejar i confondre a la resta de grups polítics i a l'opinió pública. Tal i com estava exigint el Bloc Nacionalista Valencià des de fa 2 anys, els pressupostos també retallen les partides més populistes, com atencions protocol·làries o premsa, i contemplen alguna de les peticions que el nostre grup havia fet de manera reiterada a l'exalcalde, però que mai s'havien complit, com el Pla Municipal d'Estalvi Energètic o la rehabilitació de la casa del carrer Sant Miquel. A més, es congelen les subvencions de les associacions (un gasto que s'havia disparat durant el mandat del Sr. Iborra per interessos partidistes) i es ratifica la baixada de 74.000 euros (12 milions de pessetes anuals) dels salaris de tots els polítics i personal de confiança. Esta va ser la primera decisió que va prendre el nou govern municipal després d'aprovar-se la moció de censura, encara que el PSOE es va abstindre i va reclamar més diners per a ells. 

Amb tot, les dos mesures més importants incloses en els pressupostos són l'aprovació, per primera vegada en el nostre poble, d'una partida de 110.000 € (uns 18 milions de les antigues pessetes) per a subvencionar a les famílies de Puçol els llibres escolars dels seus fills, proposta i quantitat que el PSOE es va negar a posar en els Pressupostos que va presentar al Ple en el mes d'abril. La segona decisió destacada és la liquidació de GESPUL, l'empresa municipal d'urbanisme que en els últims 7 anys ha acumulat unes pèrdues de 200 milions de pessetes i que s'havia quedat sense diners per a poder pagar als seus treballadors a partir del mes que ve.

La pitjor sorpresa

La crisi de GESPUL ha sigut la pitjor sorpresa, però no l'única, que el nou govern s'ha trobat després de prendre possessió dels nostres càrrecs, això sí, sense que els antics dirigents socialistes s'hagen dignat a fer-nos el més mínim traspàs de poders, com és pràctica normal en qualsevol societat moderna, avançada i democràtica. I l'exalcalde encara s'atreveix a criticar les formes del nou govern! Però és que no pensa fer mai autocrítica ni modificar el seu comportament?

La bancarrota de GESPUL li va a costar als veïns de Puçol un mínim de 217 milions de les antigues pessetes. Donada la greu situació en la qual està l'empresa, la pitjor solució era mantindre-la oberta: la bola de neu dels números rojos s'anava fent cada vegada més gran i estava afectant seriosament els comptes de tot l'Ajuntament.

Com no podia ser d'una altra forma, l'anterior govern s'ha manifestat en contra de tancar GESPUL amb l'argument que l'empresa feia un gran treball social amb la construcció de VPO, però això és només un pretext publicitari que no s'aguanta.

És cert que en els seus 12 anys d'existència l'empresa municipal ha construït un total de 221 VPO, però esta xifra és completament insuficient per a les necessitats del nostre poble, que té més de 15.000 habitants i una gran demanda de VPO. Molt a prop d'ací, en Foios, que té una població de només 5.900 habitants, l'Ajuntament està promovent ara mateix la construcció de 300 VPO, moltes més que les que ha fet GESPUL en tota la seua història. I a Foios no tenen cap empresa pública d'urbanisme que li haja fet perdre al poble uns 200 milions de ptes., com en el nostre cas.

30 Setembre 2004
FaceBook  Twitter  

Altres