El ple municipal a favor de la píndola de l'endemà

El ple municipal a favor de la píndola de l'endemà

El primer ple ordinari de l'any, celebrat el dilluns 31 de gener a les huit vesprada, va ser també el primer en què s'aprovava una proposta del grup socialista des que està en l'oposició. L'Entesa, el Bloc i Unió Valenciana van recolzar la iniciativa del PSOE d'instar el govern valencià que la píndola de l'endemà siga gratuïta i es repartisca en els serveis d'urgències d'hospitals i centres de salut. El Partit Popular va ser l'únic que es va abstindre.

''Està autoritzada des de març del 2001, no és abortiva, sinó que evita l'ovulació i és un anticonceptiu d'emergència que ajudaria a evitar que el nombre d'avortaments apujara en el nostre país''.

Amb estes paraules, Dolores Sánchez defensava la proposta presentada pel seu grup, I aportava dos dades addicionals per a recolzar la seua sol·licitud: que el preu de la píndola se situa en 20 euros, cosa que resulta car per als adolescents ''que són el principal nucli en què es produïxen els embarassos no desitjats per accidents en les seues relacions'', i que un país com Holanda ha reduït dràsticament el nombre d'avortaments en els últims anys després d'aprovar la píndola, mentres que a Espanya ''els embarassos han augmentat de 6.541 l'any 2001 a més de 8.000 l'any 2003''.

Salvador Claramunt, portaveu del Bloc, va recordar que la proposta tindria el seu suport, però amb una esmena ja presentada en la comissió de govern, ja que no sols calia instar el govern autonòmic ''sinó també l'estatal, ja la gratuïtat de la píndola és una competència del Ministeri de Sanitat''. En tot cas, el regidor nacionalista va anar més enllà en la seua proposta, I va insistir en el fet que cal ''eliminar els tabús i millorar l'educació sexual en el nostre país''.

La mesura ja ha sigut aprovada per altres comunitats autònomes, com Balears,  pel que Juan Manuel Busto, portaveu de l'Entesa, va basar el seu suport en què ''cal millorar la informació sexual, però també cal posar-la a disposició, sobretot dels jóvens, més enllà dels centres de planificació familiar'' que és l'únic lloc on hui per hui es recepten i sempre a criteri del metge, qui pot al·ludir criteris d'objecció de consciència per a no receptar-la en casos concrets.

Ximo Galcerá, portaveu d'Unió Valenciana, no va intervindre en el debat i únicament es va limitar a votar a favor d'elevar la proposta a ambdós governs per a la seua aprovació.

El portaveu del Partit Popular, Mariano Sanchis, va recordar en primer lloc que és l'Agència Espanyola de Medicaments (dependent del Ministeri de Sanitat) qui té competències per a modificar la llei, no el govern valencià. A continuació, va basar l'abstenció del seu grup polític en una dada alarmant: l'augment de la Sida pel baix ús del preservatiu, sobretot entre els jóvens del país. Per això, va demanar ''prudència en este tipus de mesures, ja que podem crear altres problemes per intentar evitar embarassos no desitjats''. Com a proposta alternativa, el portaveu popular va insistir en el fet que ''com a primera mesura hem de potenciar l'educació sexual entre els nostres jóvens i adolescents''.

Onze vots a favor i sis abstencions va ser el resultat final de la votació.

 

02 Febrer 2005
FaceBook  Twitter  

Altres