Antonio Ferrando: 'la romeria al Cabeçol té un caràcter simbòlic, pugem a la busca de Déu'

Antonio Ferrando: 'la romeria al Cabeçol té un caràcter simbòlic, pugem a la busca de Déu'

Després de la romeria al Cabeçol, que és l'acte que marca l'inici de les festes populars i patronals, vam xarrar amb Antonio Ferrando, sacerdot de la parròquia dels Sants Joans per a qui estes seran les seues primeres festes, una cosa que, lluny de preocupar-li, li atrau perquè espera ''disfrutar i conéixer més el poble''.

*****

-Es complix un any de la teua arribada a Puçol.

-Va ser el 24 d'octubre i la veritat és que en este temps he anat entrant en l'arrelam del poble, coneixent la seua vida i les seues gents... i és molt diferent de Gandia, la meua anterior parròquia. Ací hi ha més calor humana. M'agrada eixe ambient.

-Què és el que més t'ha sorprés de la població?

-La seua religiositat, una cosa que ja s'ha perdut en poblacions més grans. Molts jóvens, encara que no vagen habitualment a missa, tenen una sensibilitat religiosa. Això es nota especialment en alguns grups, com el grup júnior, amb els que hem organitzat multitud d'activitats, entre elles recentment els campaments d'estiu.

-I els festers?

-Són un bon exemple d'eixe solatge religiós que existix entre els jóvens. No tenen inconvenient a col·laborar en tots els actes en homenatge a la Mare de Déu. Treballen per igual per al popular i el religiós i això és una cosa que cal agrair.

-Has treballat ja braç a braç amb els festers?

-Bueno, el primer acte en què vam coincidir va ser la presentació, allà pel mes de març, que era una activitat organitzada per la confraria i va comptar amb la presència de l'alcalde. Va ser emotiu i va servir, sobretot, perquè els animàrem a participar tant en els actes populars com a religiosos.

-Després van vindre les albaes.

-Una activitat en què jo mai havia participat. En la zona de La Safor les albaes es reserven només per a les falles. En canvi, ací a Puçol van vindre a cantar a l'església, a la Mare de Déu, en un acte molt tradicional i amb un gran ambient de públic.

-Des de llavors has mantingut contactes amb els festers?

-Naturalment, una vegada presidixen una missa, normalment el dissabte a la nit, en la que es canta l'Himne a la Mare de Déu. A més, hem realitzat distintes reunions per a organitzar els actes de les festes i em pareixen gent molt oberta.

-I, ja a finals d'agost, arribem a la romeria del Cabeçol.

-Que és un acte preciós pel que representa, ja que en eixa muntanya és on es va trobar la imatge de la patrona de Puçol.

-D'ací que dedicares l'homilia a parlar de la muntanya en la religió catòlica.

-M'ha comentat molta gent que li va sorprendre el meu sermó, però a mi em pareixia lògic parlar de les distintes muntanyes representatives on Déu ens convoca al llarg de la història per a dir-nos alguna cosa. De fet, té un caràcter simbòlic: el fet de pujar ja ens indica que anem a la busca d'alguna cosa i que Déu ens espera, s'entaula un diàleg allà dalt, amb nosaltres iniciant una pujada, un camí...

04 Setembre 2005
FaceBook  Twitter  

Altres