Bajoqueta Rock oferix un gran espectacle en la 'nit de rock valencià'

Bajoqueta Rock oferix un gran espectacle en la 'nit de rock valencià'

Una de les novetats de les festes de Puçol enguany és la dedicació d'una nit al rock en valencià que, davall el lema ''Trau la llengua'', es va celebrar el dijous, 1 de setembre, en la Plaça del País Valencià davant d'uns cinc-cents espectadors que van disfrutar, sobretot, amb l'actuació de Bajoqueta Rock.

Per al regidor de festes, Juan Claramunt, la necessitat este tipus d'actes està clara: ''volem potenciar la nostra cultura i els nostres costums, per això hem organitzat activitats com el campionat de truc o esta nit de 'rock' en valencià, on volem unir la joventut, la música, la festa i, com no podia ser de cap altra manera, aprofitar per a promocionar algun dels grups de la població''.

En esta primera edició el grup de Puçol triat va ser Mox, que precisament va obrir la nit amb un concert en què va predominar sobretot el rock dur.

També l'heavy-metall està en els orígens de l'estrela de la nit, Bajoqueta Rock, un grup sorgit a Riba-roja en 1986 quasi com una broma, una vesprada en el bar.

Format inicialment per Víctor, Paco Lluis, Julio, Miguel Ángel, Ramón i Juan Carlos, el distintiu que els va caracteritzar des dels seus començaments va ser l'absoluta falta de formació musical.

Però això és una cosa que es cura amb el temps.

I després de tantejar la possibilitat de dir-se Barco Fantasma, per allò de la seua atracció per l'heavy-metall i pels grups de noms estrambòtics, la seua aficció a les arrels valencianes els va portar a adoptar finalment el nom amb què triomfen actualment: Bajoqueta Rock, tota una declaració de principis sobre el solatge nacionalista de molts dels seus treballs, inclosa la seua primera cançó, de títol més que simbòlic, ''Rock Rural''.

Després de l'èxit els seus dos primers CDs, ''A pèl'' i ''Amb dos pinyols'', el concert de Puçol forma part de la gira de presentació del seu tercer treball, titulat ''RETRUQU3''. Un disc en què es combinen les cançons més airoses amb unes lletres reivindicatives, seguint la tònica habitual dels seus temes.

Encara que Bajoqueta Rock és davant de tot un espectacle per a disfrutar en directe; sense ànim de menysprear els seus discos, estos són en realitat un pàl·lid reflex del que poden arribar a oferir quan el públic respon: humor, improvisacions, al·lusions a la vida quotidiana de cada poble (a Puçol el triat va ser el conegut bar de ''El Chichi'', el nom del qual va donar molt de joc en l'escenari), provocacions al públic i un llarg etcètera fan que les seues actuacions siguen, abans que res, un gran espectacle.

Per a tancar la vetlada estava prevista l'actuació del grup Svaters, però a última hora es va despenjar del cartell, per la qual cosa van ser substituïts per Mugroman, un jove grup de Xixona que va aconseguir mantindre l'ambient en la plaça fins ben avançada la nit.

Vist l'èxit de la proposta, Juan Claramunt té clar que els concerts de suport a la música valenciana continuaran en futures edicions davall el nom genèric de ''Trau la llengua'', ja que ''no cal oblidar que parlem de festes populars, on la tradició ha de jugar un paper important. De totes maneres, són concerts en què no es pretén competir amb un altre tipus d'activitats més participatives, com puguen ser la cavalcada o la nit de playbacks, d'ací que els caps de setmana es reserven per a estes últimes activitats i siguen les nits entre setmana les que hàgem d'utilitzar per a propostes més minoritàries... encara que reunir un dijous a la nit cinc-centes persones en la plaça no és, per descomptat, un acte minoritari''.

 <

07 Setembre 2005
FaceBook  Twitter  

Altres