Schola Cantorum: cinquanta anys sobre les taules i tan frescos

Schola Cantorum: cinquanta anys sobre les taules i tan frescos

Formen probablement el grup de teatre més veterà de la Comunitat Valenciana i, al mateix temps, un dels que se sap mantindre més fresc. Ells són Schola Cantorum, que el diumenge 25 de setembre van estar actuant a Puçol, dins dels actes programats pel 50 aniversari de la parròquia Santa Marta.

Si la parròquia complix 50 anys, res millor que un grup nascut en 1957 en Vall d'Uixó per a sumar-se a l'esdeveniment, al cap i a la fi quasi són bessons de naixement. Encara que Schola Cantorum és un grup de teatre un tan especial: per a començar, la major part dels seus membres ja són molt veterans ''encara que d'esperit jove'', com reconeix José López, el qual recorda que ''tenia dèsset anys quan vaig començar en el grup i ara ja tinc cinquanta-cinc''.

A més, és un grup que no forma part de l'oferta del SARC (l'organisme de la Diputació Provincial encarregat d'oferir projectes culturals als ajuntaments), ni es prodiga en festivals de teatre, ni rep ajudes municipals, ni subvencions de cap tipus...

I a pesar de tot, Schola Cantorum realitza més de cinquanta actuacions a l'any de mitjana i està format per vint professionals que no viuen del teatre, sinó que ho tenen com una passió amb què disfruten setmanalment.

''Som vint fixos, però al març, per al dia mundial del teatre, treballem amb altres tants xiquets'' -subratlla Susi de la Rosa, una altra de les actrius del grup-. ''I això per no parlar dels treballs que realitzem a setmana santa, on vam mobilitzar uns cinquanta actors per a intervindre en les presències, que és la nostra particular forma de representar la passió de la vida de Jesús. Són els dos moments de l'any en què tenim una major activitat''.

Per al cinquantenari de Santa Marta s'han acostat a la casa de cultura de Puçol amb dos sainets: un en castellà, ''La afición'', i l'altre en valencià, ''Nelo''. La seua presència obeïx sobretot a relacions d'amistat amb veí de la població, que els va animar a participar aprofitant les efemèrides... i mai saben dir que no a una actuació.

A pesar de comptar amb poc públic en el saló d'actes, els dos sainets van resultar brillants i divertits. Més encara quan descobrim que són obra de l'alma mater del grup, Juan Montón, qui no sols és autor, director i actor, sinó que pot presumir de tindre en el seu currículum la carrera d'art dramàtic: ''nosaltres som un grup autosuficient; ens dissenyem els vestits i els decorats, escrivim els textos, busquem buits per a assajar junts i així portem ja quasi cinquanta anys disfrutant del teatre, que és la nostra passió... i ens ajuda a sentir-nos jóvens d'esperit i frescos per a la vida diària''.

 

01 Octubre 2005
FaceBook  Twitter  

Altres